Άμυνες βγάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2019 14:51
UPD:14:53
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Άμυνες γύρω από τη ζώνη των 600 μονάδων «βγάζει» το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να απορροφούν ένα μέρος των πρωινών πιέσεων.

Περίπου δύο ώρες πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,67% και διαμορφώνεται στις 601,28 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται λίγο κάτω από τα 14 εκατομμύρια ευρώ.

Νωρίτερα, οι πιέσεις στην ελληνική αγορά ανέρχονταν άνω του 1,50%, με τους πωλητές να θέτουν υπό κίνδυνο το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, συμπαρασυρόμενοι και από το αρνητικό κλίμα των ξένων χρηματιστηρίων.

Στον πάντα ευμετάβλητο τραπεζικό κλάδο, ο οποίος διολισθαίνει κατά 1%, οι υψηλότερες απώλειες παρατηρούνται στην Τρ. Πειραιώς, η οποία καταγράφει μείωση κατά 3,80%. Η Εθνική Τράπεζα υποχωρεί κατά 2,15% και η Alpha Bank κατά 1,20%, ενώ η Eurobank ενισχύεται κατά 0,40%.

Η σημερινή πτωτική συνεδρίαση οφείλεται μεταξύ άλλων στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων της Apple για τα έσοδα. Ο τεχνολογικός «κολοσσός» επικαλέστηκε τις αδύναμες πωλήσεις στην Κίνα, γεγονός το οποίο πυροδότησε κύμα ανησυχιών σ’ όλο τον κόσμο.

Την ίδια ώρα, βέβαια, συνεχίζεται το κλίμα αβεβαιότητας απέναντι στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους ξένους επενδυτές να μην εμπιστεύονται τις προοπτικές της Ελλάδας, λόγω μίας σειράς παραγόντων, μεταξύ των οποίων και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Σ’ αυτό το δυσοίωνο κλίμα, ωστόσο, έρχεται να προστεθεί και η πολιτική αβεβαιότητα εν όψει τόσο της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, όσο κυρίως των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων.

Όσον αφορά τις διακυμάνσεις των τίτλων των ελληνικών εταιρειών, η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα υποχωρεί κατά 3,50%, δίνοντας συνέχεια στις ισχυρές απώλειες της Τετάρτης, ενώ πέριξ του 2% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Jumbo, Lamda Development, Aegean, ΔΕΗ και Σαράντης.

Στον αντίποδα, σε θετικό έδαφος κινείται η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία ενισχύεται κατά 1,35%, ενώ κέρδη της τάξης του 1% εμφανίζουν οι τίτλοι των Motor Oil και ΟΛΠ.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα