Ενισχύεται το ευρώ

Τρίτη, 25 Απριλίου 2006 11:32

ΑΝΟΔΟ σημειώνει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου ύστερα από την ανέλπιστη άνοδο του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/04/25/1181167.htm .

Στις 11:03 ώρα Ελλάδος, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των παραπάνω στοιχείων, το ευρώ αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,2414 δολάρια έναντι 1,2388 δολαρίων αργά χθες το βράδυ.

Την ίδια ώρα, το δολάριο ισοδυναμούσε με 114,48 γιεν, κοντά στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών μηνών, έναντι 114,65 γιεν χθες, καθώς εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις στην Κίνα για να επιτρέψει την ενίσχυση του γιουάν.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε έως και 2% την Δευτέρα, καθώς οι οικονομικές δυνάμεις των επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών απηύθυναν έκκληση προς την Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες να επιτρέψουν στα νομίσματά τους να ενισχυθούν προκειμένου να περιοριστούν οι παγκόσμιες εμπορικές ανισορροπίες.

Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ επανέλαβε το ανακοινωθέν του G7, λέγοντας ότι όχι μόνο η Κίνα, αλλά όλες αυτές οι οικονομίες πρέπει να συμβάλουν στη διόρθωση των ανισορροπιών.

Η αδυναμία του δολαρίου οφείλεται επίσης στις διεθνείς ανησυχίες για την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος στις ΗΠΑ καθώς και τις κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες της Σουηδίας και του Κατάρ να διαφοροποιήσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα στρεφόμενες σε άλλα νομίσματα εκτός του δολαρίου.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα