Αμεσα υποβολή στην Ε.Ε. προγράμματος υπέρ των πτηνοτρόφων

Τρίτη, 25 Απριλίου 2006 17:01

Το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., μετά από εισήγηση της Επιτρόπου Mariann Fischer Boel, αποφάσισε κατ' αρχήν την λήψη κοινοτικών μέτρων στήριξης με συγχρηματοδότηση (κοινοτική και κρατική) του πτηνοτροφικού τομέα http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/04/25/1181263.htm , ο οποίος επί μήνες υφίσταται τις επιπτώσεις από τη γρίπη των πτηνών.

Ο Υπουργός Ευάγγελος Μπασιάκος ζήτησε από το Συμβούλιο την εφαρμογή των παρακάτω μέτρων άμεσης προτεραιότητας:

- Απόσυρση των αποθεμάτων του κρέατος των πουλερικών και των αυγών, με ανάλογη αποζημίωση.

- Μέτρα στήριξης των παραγωγών, μικρών και μεγάλων, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, από εκείνο της παραγωγής και διάθεσης νεοσσών, μέχρι την ολοκλήρωση της πρωτογενούς παραγωγής, τη διάθεση και την εμπορία.

- Μέτρα αντιστάθμισης των ζημιών που έχουν υποστεί οι μονάδες που διαθέτουν νεοσσούς και ορνίθια για χωρική, οικογενειακής μορφής εκτροφή, αφού αυτές έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την ισχύουσα, εδώ και καιρό, απαγόρευση της διακίνησης ζώντων πουλερικών από περιοχή σε περιοχή.

Επίσης, πρότεινε την άμεση έναρξη συστηματικής εκστρατείας ενημέρωσης των Ευρωπαίων καταναλωτών, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα προϊόντα του πτηνοτροφικού τομέα.

Τα μέτρα θα περιληφθούν συνολικά, μετά από συνεργασία με τους φορείς των πτηνοτρόφων, σε πρόγραμμα που επεξεργάζεται ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το οποίο θα υποβληθεί άμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να τύχει κοινοτικής συγχρηματοδότησης, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα