Babcock Infrastructure: Προς εξαγορά της NorthWestern των ΗΠΑ

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2006 07:38

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την εξαγορά της εταιρείας κοινής ωφελείας των ΗΠΑ, NorthWestern Corp., αντί του ποσού των 2,2 δισ. δολ., σε συνδυασμό με την αγορά περιουσιακών στοιχείων σε σιδηροδρόμους στη Δυτική Αυστραλία, έκλεισε η Babcock & Brown Infrastructure Group, το κεφάλαιο της δεύτερης μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Αυστραλίας.

Η προσφορά των 37 δολ. ανά μετοχή σε μετρητά για την NorthWestern, η οποία παρέχει ηλεκτρική ενέργεια φυσικό αέριο από τη Μοντάνα έως τη Ν. Ντακότα και τη Νεμπράσκα των ΗΠΑ, είναι 15% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του fund. To fund που έχει στην κυριότητά του λιμάνια και εταιρείες κοινής ωφελείας, θα αγοράσει επίσης το 51% του σιδηροδρομικού δικτύου της Δυτικής Αυστραλίας, αντί του ποσού των 435,3 εκατ. δολ. Αυστραλίας (338 εκατ. δολ. ΗΠΑ).

Ο διευθύνων σύμβουλος της Babcock & Brown Ltd., Phil Green ακολουθεί την τακτική της ανταγωνίστριας Macquarie Bank Ltd., εισπράττοντας μετρητά από δραστηριότητες, όπως σιδηροδρομικά δίκτυα και τα τοποθετεί σε κεφάλαια, τα οποία πουλά σε επενδυτές για να εισπράξει αμοιβές. Αγοράζοντας την NorthWestern, το κεφάλαιο υποδομών θα αυξήσει το ποσοστό των περιουσιακών του στοιχείων στις ΗΠΑ στο 39% από 3%.

Το κεφάλαιο υποδομών, του οποίου οι μετοχές διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας, τριπλασιάστηκε σε μέγεθος, αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία ύψους 3,2 δισ. δολ. Αυστραλίας, συμπεριλαμβανομένης της Powerco Ltd. της Ν. Ζηλανδίας τη χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου. Αγοράζοντας την NorthWestern αποκτά τη βάση να επεκταθεί στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μέσω εξαγορών για να καλύψει την αύξηση της ζήτησης αγωγών από βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων και των εταιρειών παραγωγής αιθανόλης.

Η επενδυτική τράπεζα Babcock & Brown Ltd., που κατέχει το 7,5% του fund υποδομών, με χρηματιστηριακή αξία 4,4 δισ. δολ. Αυστραλίας, έχει δαπανήσει τουλάχιστον 2,1 δισ. δολ. Αυστραλίας αγοράζοντας περιουσιακά στοιχεία στον κλάδο του real estate και των σιδηροδρόμων της Ευρώπης και της Ασίας τους τελευταίους 18 μήνες, για να τα συμπεριλάβει σε εξειδικευμένα επενδυτικά κεφάλαια.

Αυτόν τον μήνα η τράπεζα προσφέρθηκε να αγοράσει την Eircom Group Plc, τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ιρλανδίας, αντί του ποσού των 2,36 δισ. ευρώ (2,86 δισ. δολ.) για να επεκταθεί στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία των 12 χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Babcock & Brown Infrastructure, Steve Boulton, είπε σήμερα μιλώντας προς τους δημοσιογράφους στο Σύδνεϋ, πως αποκτώντας την ΝorthWestern, καθώς και περιουσιακά στοιχεία σε σιδηροδρόμους της Αυστραλίας θα μπορέσει να αυξήσει τα μερίσματα τουλάχιστον κατά 6,75 σεντς ανά μετοχή το εξάμηνο που λήγει στις 30 Ιουνίου, 23% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι μετοχές του fund υποδομών, σημείωσαν άνοδο περίπου 1%, φθάνοντας στο 1,57 δολ. Αυστραλίας σήμερα στις 12:46 μ.μ. στο Σύδνεϋ. Οι μετοχές της Babcock & Brown, σημείωσαν άνοδο 1,3%, φθάνοντας στα 18,23 δολ. Αυστραλίας η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα