Μαλαισία: Στο 3,5% τα επιτόκια μετά την άνοδο του πληθωρισμού

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2006 13:46

ΣΤΗΝ απροσδόκητη αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, για δεύτερη φορά φέτος, μετά την άνοδο του πληθωρισμού, στα υψηλότερα επίπεδα επτά ετών τον Μάρτιο, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Μαλαισίας.

Η Bank Negara Malaysia αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 3,5% και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2004, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας. Δέκα από τους 15 οικονομικούς αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού.

Οι κεντρικές τράπεζες στις οικονομίες της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Μαλαισίας, της Ν. Κορέας, της Ινδίας, της Ινδονησίας και της Ταϊλάνδης, έχουν αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού πέρυσι, για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, που αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ. Tην τελευταία φορά που η Μαλαισία αύξησε τα επιτόκια ήταν στις 22 Φεβρουαρίου, στη δεύτερη αύξηση από τον Νοέμβριο, όταν αύξησε το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά από την ασιατική οικονομική κρίση του 1997-1998.

Ο πληθωρισμός της Μαλαισίας επιταχύνθηκε τον Μάρτιο στο 4,8% τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 1999, καθώς το κόστος των μεταφορών αυξήθηκε μετά την αύξηση των τιμών των καυσίμων από την κυβέρνηση έως και 23% στα τέλη του Φεβρουαρίου. Οι τιμές καταναλωτή, αυξήθηκαν 3,7% το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Πέρυσι ο πληθωρισμός στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, αυξήθηκε στο 3% πέρυσι, τα υψηλότερα επίπεδα από το 1998, από 1,4% το 2004, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας στις 18 Ιανουαρίου. Ο πληθωρισμός, ενδέχεται να κυμανθεί από 3,5% έως 4% φέτος, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας τον περασμένο μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα