Πώς το φοινικέλαιο φέρνει την Ε.Ε. σε σύγκρουση με τη ΝΑ Ασία

Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018 10:48
UPD:11:00
REUTERS/STRINGER

Η Ευρωπαϊκή Ένωση γυρίζει την πλάτη στο φοινικέλαιο, σε μία κίνηση, που πυροδοτεί κριτική για εμπορικό προστατευτισμό και απειλές για αντίποινα από μεγάλους παραγωγούς, όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία, αλλά χαιρετίζεται με ικανοποίηση από περιβαλλοντικές οργανώσεις. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποιείται ύστερα από διαμαρτυρίες αρκετών ετών από ακτιβιστές για το πώς η καλλιέργεια και η χρήση του συγκεκριμένου φυτικού ελαίου συνδέεται με την αποψίλωση των δασών και σοβαρές παραβάσεις στα εργασιακά δικαιώματα. 

Σύμφωνα με τον Eyes on the Forest, έναν συνασπισμό μη κυβερνητικών οργανισμών, που χρηματοδοτείται από το World Wildlife Fund, η Σουμάτρα της Ινδονησίας έχασε το 56% από τα 25 εκατομμύρια εκτάρια (250.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) φυσικών δασών τα τελευταία 31 χρόνια. 

Η βιομηχανία παραγωγής φοινικελαίου, η ισχυρότερη στο νησί, εκτιμάται ότι ήταν από τους βασικούς παράγοντες για την απώλεια αυτή. 

Η Γαλλία και η Νορβηγία έγιναν από τις πρώτες χώρες, που άρχισαν τον περασμένο μήνα να περιορίζουν τη χρήση φοινικελαίου, γεγονός που γεννά φόβους για μεγάλη οικονομική ζημία στις χώρες της ΝΑ Ασίας. Η Ινδονησία και η Μαλαισία καλύπτουν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής. 

Ωστόσο πέρα από τις μεμονωμένες κινήσεις ήδη από τον περασμένο Ιούνιο η Ε.Ε. συμφώνησε να μειώνει σταδιακά τη χρήση του στα καύσιμα μεταφορών και τελικά να την εξαλείψει έως το 2030. Η Ε.Ε. είναι ένας από τους κορυφαίους καταναλωτές φοινικελαίου στον κόσμο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα