Ρευστοποιήσεων συνέχεια σε Αθήνα και Ευρώπη

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018 14:48
UPD:14:51
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Το χθεσινοβραδινό εντυπωσιακό άλμα των αμερικανικών δεικτών δεν ήταν αρκετό να απομακρύνει τις ανησυχίες των επενδυτών για τους κινδύνους, που ελλοχεύουν στην παγκόσμια οικονομία. Ήταν μάλλον ένα «ξέσπασμα» της στιγμής, μία αντίδραση στο μαζικό ξεπούλημα του τελευταίου διαστήματος και όχι η αρχή μίας περιόδου ανάκαμψης. Σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι βυθισμένα στο κόκκινο, με το αρνητικό κλίμα να επηρεάζει και το Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα καταγράφει πτώση 1,12% και παλεύει να κρατηθεί πάνω από τις 600 μονάδες. Το κλίμα είναι πάντως σχετικά υποτονικό, με την αξία των συναλλαγών στις 14:39 ώρα Ελλάδος να είναι κοντά στα 11,5 εκατ. ευρώ. Οι πιιέσεις είναι ισχυρές για τις τράπεζες, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί 3,1%. Τους τελευταίους 12 μήνες ο δείκτης έχει χάσει το ήμισυ περίπου της αξίας του. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 καταγράφει πτώση 1,15%, ενώ με απώλειες 1,5% ο Euro Stoxx 50 με τα βαριά χαρτιά της Ευρωζώνης έιναι στο χείλος της bear market, δηλαδή πολύ κοντά σε απώλειες 20% από το εφετινό ζενίθ του. 

Για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2018 είναι το χειρότερο έτος από το 2008, καθώς το μίγμα πολιτικών και οικονομικών ανησυχιών αποδεικνύεται τοξικό. Οι καθαρές εκροές από τα μετοχικά αμοιβαία της ηπείρου είναι κοντά στα 70 δισ. δολάρια. 

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 1,2% σήμερα, ενώ στη Φραγκφούρτη ο DAX υποχωρεί 2%. Στο -1,5% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο, όπου έχουν έρθει πάλι στο προσκήνιο οι τραπεζικοί πονοκέφαλοι. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα