Ποιος θα είναι ο διάδοχος του Ντράγκι στην ΕΚΤ;

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018 12:45
UPD:12:46
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Ο Έρκι Λιικάνεν εκτιμάται ότι θα είναι ο επόμενος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Financial Times ανάμεσα σε 24 οικονομολόγους.

«Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας είναι ο πιο πιθανός -αλλά όχι απαραίτητα και ο πιο καλός- υποψήφιος διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στο “τιμόνι” της ΕΚΤ» επισημαίνεται χαρακτηριστικά, στο βρετανικό άρθρο.

Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, ως ο προτιμότερος «διάδοχος» του Ντράγκι αναδεικνύεται ο Μπενουά Κερέ, νυν εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

Ο «Super Mario» αναμένεται να αποχωρήσει από τη Φρανκφούρτη στα τέλη του Οκτωβρίου, μετά από θητεία οκτώ ετών. Κατά πολλούς, είναι ο άνθρωπος, ο οποίος κατάφερε να διασώσει το ευρώ και την Ευρωζώνη από την κατάρρευση, χάρη στο γενναιόδωρο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ θεωρείται μία από τις κομβικότερες στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με τον επόμενο πρόεδρο να καλείται να διαχειριστεί την ένταξη της Ευρωζώνης σε μία περίοδο ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής και άρσης των διευκολυντικών μέτρων.  

Πέραν του επικρατέστερου Λιικάνεν και του «αγαπητού» Κερέ, οι αναλυτές θεωρούν ότι και ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Γκαλό, έχει πιθανότητες ανάληψης αυτών των κρίσιμων καθηκόντων.

Αντίθετα, το μέχρι πρότινος φαβορί, ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν, φαίνεται πως έχει μικρές πιθανότητες εκλογής, καθώς το Βερολίνο εποφθαλμιά τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, και όχι αυτή του επικεφαλής της ΕΚΤ.

Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα της ονοματολογίας, η απόφαση για τον διάδοχο του Μάριο Ντράγκι δεν αναμένεται να ληφθεί πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα