Με χαμηλότερες επιδόσεις οι οικονομικές υπερδυνάμεις

Το Cebr βλέπει το 2019 τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου
Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018 17:10
REUTERS/Jason Lee

Από την έντυπη έκδοση 

Tης Αγγελικής Κοτσοβού
[email protected]

Μπορεί το 2018 να ήταν η χρονιά που ξέσπασε ο εμπορικός πόλεμος, ο πλήρης όμως αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία θα γίνει αισθητός το 2019, με διεθνείς οργανισμούς να αναθεωρούν προς τα κάτω τις οικονομικές τους προβλέψεις, αναμένοντας επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Το Κέντρο Οικονομικής και Επιχειρηματικής Έρευνας (Cebr) εμφανίζεται περισσότερο απαισιόδοξο για την παγκόσμια οικονομία σε σύγκριση με πέρυσι, εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας και σημαντικών αλλαγών στην παγκόσμια τάξη.

Σύμφωνα με την κατάταξη του Cebr για τις μεγαλύτερες οικονομίες (World Economic League Table -WELT 2019), οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν και το 2019 τα σκήπτρα της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως, ενώ η Ινδία αναμένεται να καταφέρει να υποσκελίσει τη Βρετανία και τη Γαλλία και να αναδειχτεί την επόμενη χρονιά στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η άνοδος της Ινδίας στην παγκόσμια κατάταξη χαρακτηρίζει την ευρύτερη τάση κυριαρχίας των ασιατικών οικονομιών μεταξύ των δέκα κορυφαίων υπερδυνάμεων την επόμενη 15ετία. 

EURONEWS

Η Κίνα διατηρεί τη δεύτερη θέση, έως το 2032 όμως θα έχει καταφέρει να εκθρονίσει τις ΗΠΑ. Η Ιαπωνία θα παραμείνει στην τρίτη θέση για την επόμενη πενταετία, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, που όμως το 2028 αναμένεται να υποχωρήσει στην πέμπτη θέση. Η Ινδία συμπληρώνει την πεντάδα των πέντε ισχυρότερων οικονομιών, με τη Γαλλία στην έκτη θέση και το Ηνωμένο Βασίλειο στην έβδομη. Την όγδοη θέση καταλαμβάνει μία ακόμη ευρωπαϊκή οικονομία, η Ιταλία, η κατάταξη της οποίας αναμένεται να επιδεινωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, χάνοντας δύο θέσεις και υποχωρώντας στη 10η θέση το 2023. Η Βραζιλία βρίσκεται στην ένατη θέση και ο Καναδάς στη 10η.

Παρότι η Βρετανία θα υπολείπεται σε επιδόσεις έναντι της γαλλικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, το Cebr προβλέπει ότι ο αντίκτυπος του Brexit στη βρετανική οικονομία θα είναι μικρότερος του αναμενομένου, επιτρέποντας στο Ηνωμένο Βασίλειο να περάσει και πάλι μπροστά από τη Γαλλία το 2020. Η Ρωσία παραμένει ευάλωτη στις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και αναμένεται έως το 2032 να υποχωρήσει στη 17η θέση, από την 11η.

Απαισιόδοξο το ΔΝΤ
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών, επισκίασε φέτος τις διεθνείς αγορές, βάζοντας φρένο στους ρυθμούς αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα επιβραδυνθεί στο 4% το 2019 από 4,2% φέτος και 5,2% το 2017. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ, μεταξύ των οποίων και η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένως για «γκρίζα σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία, έχοντας υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία για το 2018 και το 2019, αναμένοντας ανάπτυξη 3,7% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 3,9%.

Με τη σινο-αμερικανική εμπορική διένεξη να επισκιάζει την παγκόσμια ανάπτυξη, το κλίμα αβεβαιότητας κλονίζει το 2018 τα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ η στροφή των κεντρικών τραπεζών προς τη νομισματική σύσφιγξη τρομάζει τους επενδυτές.

«Με το χρέος υψηλό και πολλά από τα διαρθρωτικά προβλήματα που προκάλεσαν τη μεγάλη ύφεση να υπάρχουν ακόμη, μια νέα παγκόσμια ύφεση ίσως να είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί απ’ ό,τι οι προηγούμενες» τονίζει το Cebr στην έκθεσή του. Ωστόσο, οι αρχές νομισματικής πολιτικής και οι κυβερνήσεις διαθέτουν ακόμη αρκετά πυρομαχικά ώστε να βοηθήσουν την παγκόσμια οικονομία να εξέλθει από ενδεχόμενη ύφεση, σύμφωνα με τον Ντάγκλας ΜακΓουίλιαμς, υποδιευθυντή του Cebr. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. ΜακΓουίλιαμς διακρίνει στροφή από τη νομισματική στη δημοσιονομική δράση, με μεγαλύτερη στήριξη από τις κυβερνήσεις παρά από τις κεντρικές τράπεζες.   



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα