Honda: Στα ύψη οι μετοχές, με άνοδο έως 10,3%

Μετά την αύξηση του μερίσματος και του σπλιτ των μετοχών
Πέμπτη, 27 Απριλίου 2006 08:22

ΑΝΟΔΟ έως 10,3%, σημείωσαν οι μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας στον κόσμο, μετά την αύξηση του μερίσματός της και τα σχέδια για το σπλιτ των μετοχών.

Οι μετοχές της Honda, σημείωσαν άνοδο έως 800 γιέν, φθάνοντας στα 8.570 γιέν η μία στο Τόκυο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε 4,5 χρόνια. Επίσης η Honda προέβλεψε ότι οι πωλήσεις της θα αυξηθούν κατά 7% την τρέχουσα χρήση, μετά τη χθεσινή της ανακοίνωση ότι τα κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν το τέταρτο τρίμηνο.

Το πρώτο σπλιτ μετοχής από το 1983 θα κάνει τις μετοχές πιο προσιτές σε μεμονωμένους επενδυτές, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του ανώτατου εκτελεστικό της διευθυντή, Satoshi Aoki. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Takeo Fukui προβλέπει ότι οι καταναλωτές στις ΗΠΑ θα προτιμήσουν μικρότερα μοντέλα αυτοκινήτων, καθώς η αύξηση της τιμής της βενζίνης, περιορίζει τις αγορές μεγαλύτερων αυτοκινήτων από την General Motors Corp. and Ford Motor Co.

Η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει να αυξήσει το μέρισμα φέτος κατά 20%, στα 120 γιέν ανά μετοχή. Σήμερα το μεσημέρι, οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύθηκαν στα 8.430 γιέν η μία. Η εταιρεία θα προσφέρει στους επενδυτές δύο μετοχές για κάθε μία που κατέχουν. Το σπλιτ έχει προγραμματιστεί για τη 1 η Ιουλίου.

Μετά το σπλιτ οι προνομιούχες μετοχές θα είναι 1,83 δισ., σύμφωνα με την εταιρεία. Η Toyota Motor Corp. έχει 3,6 δισ. προνομιούχες μετοχές και η Nissan Motor Co. έχει 4,52 δισ. προνομιούχες μετοχές.

Σύμφωνα με το Χρηματιστήριο του Τόκυο, το μέσο ημερήσιο όριο της Honda αυξήθηκε κατά 1.000 γιέν. Οι μετοχές της Honda ήταν σήμερα οι πιο διαπραγματεύσιμες από πλευράς αξίας στο Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι πωλήσεις θα αυξηθούν στα 10,6 τρισ. γιέν (92 δισ. δολ.) για τη χρήση που λήγει τον Μάρτιο του 2007, αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησης για μοντέλα που καίνε λίγα καύσιμα στις ΗΠΑ, όπως τα Civic και τα Fit, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας.

Οι πωλήσεις του Civic στις ΗΠΑ αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 32% το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο. Η εταιρεία αυτόν τον μήνα πρόσθεσε στην γκάμα των αυτοκινήτων που πουλά στις ΗΠΑ το Fit και το 2006 θα λανσάρει τρία νέα SUV, που συγκαταλέγονται στα πιο οικονομικά από πλευράς κατανάλωσης καυσίμων.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Βόρειο Αμερική θα αυξηθούν 4,6%, στο 1,76 εκατ. οχήματα την τρέχουσα χρήση. Το Fit και το νέο Acura RDX θα προσθέσουν επιπλέον πωλήσεις 50.000 οχημάτων στις ΗΠΑ το 2006, σύμφωνα με τον Guido Vildozo, οικονομικό αναλυτή της Global Insight Inc. Επίσης φέτος η Honda προσθέτει στα μοντέλα της τη νέα έκδοση του CR-V SUV και του μεσαίου Acura MDX SUV.

Το ενδιαφέρον στις ΗΠΑ για αυτοκίνητα που καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα αυξάνεται, καθώς οι τιμές της βενζίνης κινούνται ανοδικά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε χθες από την Kelley Blue Book. Κατά μέσον όρο η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης βρίσκεται στα 2,92 δολ. το γαλόνι, 32% ακριβότερα σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση της υπηρεσίας οδηγών ΑΑΑ.

Η Honda προβλέπει ότι τα καθαρά της κέρδη θα μειωθούν 8% στα 550 δισ. γιέν την τρέχουσα χρήση, μετά τα έκτακτα κέρδη που διόγκωσαν τα αποτελέσματά της κατά την προηγούμενη χρήση που έληξε τον Μάρτιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα