Reliance Industries: 9,2% υψηλότερα κέρδη το δ' τρίμηνο

Πέμπτη, 27 Απριλίου 2006 12:49

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό 9,2% σημείωσαν το τέταρτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της Reliance Industries Ltd., της εταιρείας που έχει στην κυριότητά το τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο στον κόσμο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι τα κέρδη της θα μειωθούν σε ποσοστό της τάξης του 1%.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 25,02 δισ. ρουπίες (556 εκατ. δολ.) το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, από 22,92 δισ. ρουπίες πριν από ένα χρόνο. Η μεγαλύτερη μη κρατική εταιρεία της Ινδίας, προβλεπόταν να εμφανίσει κέρδη 22,6 δισ. ρουπίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πέντε οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Oι εταιρείες διύλισης, όπως η Singapore Petroleum Co., εμφάνισαν χαμηλότερα κέρδη, μετά τη μείωση των περιθωρίων παγκοσμίως, από την έναρξη του 2006, με τις τιμές του αργού να υπερβαίνουν τις αντίστοιχες των προϊόντων πετρελαίου. Η εταιρεία, που εδρεύει στο Μουμπάϊ, δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα περιθώρια διύλισης για την περίοδο των τριών μηνών.

Μέχρι το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, η Reliance εμφάνισε για δέκατο συνεχόμενο τρίμηνο κέρδη ρεκόρ, καθώς η αύξηση της ζήτησης για καύσιμα και για χημικά στην Ασία, ώθησε τα περιθώρια σε επίπεδα ρεκόρ. Μέσα σε πέντε χρόνια έως και τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου του 2005, η μεγαλύτερη μη κρατική εταιρεία της Ινδίας, αύξησε τα καθαρά της κέρδη περισσότερο από τρεις φορές, στα 76,3 δισ. ρουπίες.

Τη χρήση που έληξε τον Μάρτιο, τα καθαρά κέρδη της Reliance, αυξήθηκαν κατά 20%, φθάνοντας στα 90,69 δισ. ρουπίες.

Οι μετοχές της εταιρείας, σημείωσαν άνοδο έως 35,15 ρουπίες, ποσοστό 3,6%, φθάνοντας στις 1.013 ρουπίες η μία στο Χρηματιστήριο του Μουμπάϊ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των κερδών της.

Στις 21 Απριλίου οι μετοχές της Reliance Industries αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ πέρυσι σημείωσαν συνολική άνοδο 127%, υπερβαίνοντας την αντίστοιχη του 83% που σημείωσαν οι 30 μετοχές των εταιρειών που αποτελούν τον δείκτη Sensitive του Χρηματιστηρίου της Ινδίας.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 21 Απριλίου, η τιμή του αργού πετρελαίου αναρριχήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 75,35 δολ. το βαρέλι, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η άρνηση του Ιράν να σταματήσει την έρευνά του στα πυρηνικά, θα προκαλέσει διεθνείς κυρώσεις, επηρεάζοντας τις προμήθειες. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει τριπλάσια άνοδο από 2002 και βρίσκονται 19% υψηλότερα φέτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα