Microsoft: Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της πειρατείας λογισμικού

Πέμπτη, 27 Απριλίου 2006 17:49

H Microsoft ανακοίνωσε την επέκταση της ‘Πρωτοβουλίας Γνήσιου Λογισμικού’ (Genuine Software Initiative) στη δημοφιλή σουίτα εφαρμογών γραφείου Microsoft Office, με στόχο την καλύτερη προστασία των πελατών και συνεργατών της από τις επιπτώσεις της χρήσης μη γνήσιου λογισμικού.

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας ξεκίνησε διεθνώς στις 26 Απριλίου σε 7 διαφορετικές γλώσσες, στις οποίες περιλαμβάνονται τα Ελληνικά, καθώς επίσης τα Ισπανικά, τα απλοποιημένα Κινέζικα, τα Κορεάτικα, τα Πορτογαλικά (Βραζιλίας), τα Ρωσικά και τα Τσέχικα.

Οι χρήστες της ελληνικής έκδοσης του Microsoft Office μπορούν πλέον να επικυρώσουν το γνήσιο λογισμικό τους, αποκτώντας πρόσβαση σε μια σειρά από προνόμια. Η διαδικασία επικύρωσης είναι γρήγορη και απλή, και πραγματοποιείται μέσω Διαδικτύου, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.microsoft.com/genuine/office/WhyValidate .

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής δεν συλλέγονται προσωπικά δεδομένα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Microsoft για να αναγνωρίσει την ταυτότητα του χρήστη ή να επικοινωνήσει μαζί του.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Microsofti, το πρόγραμμα Office Genuine Advantage (OGA) διαφοροποιεί το γνήσιο λογισμικό Microsoft Office από το πλαστό, δίνοντας στους χρήστες την ευκαιρία να απολαύσουν όλες τις δυνατότητες, την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια που προσφέρει η χρήση του αυθεντικού και σωστά αδειοδοτημένου λογισμικού, καθώς επίσης και τις συνεχείς βελτιώσεις, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά την παραγωγικότητα.

Με το OGA οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν χρήσιμα εργαλεία από το Internet, όπως πρόσθετες εφαρμογές, templates, εκπαιδευτικά εργαλεία, Smart Tags, και πολλά άλλα, εξασφαλίζοντας περισσότερα οφέλη από το λογισμικό τους.

Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να ανατρέχουν σε χρήσιμα υποδείγματα αρχείων και οδηγούς διδασκαλίας (tutorials), προκειμένου να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στο Microsoft Office. Αποκτούν επίσης πρόσβαση στις πιο πρόσφατες αναβαθμίσεις προϊόντων, έτσι ώστε το λογισμικό τους να είναι πάντα ενημερωμένο.

Το πρόγραμμα Office Genuine Advantage αποτελεί μέρος της ευρύτερης Πρωτοβουλίας Γνήσιου Λογισμικού (Genuine Software Initiative) της Microsoft, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε πέρυσι και το Windows Genuine Advantage. Σε απάντηση προς τους πελάτες της, τις επιχειρήσεις και τους μεταπωλητές που ζητούν συνεχώς υποστήριξη για την αντιμετώπιση της απειλής της πειρατείας, η Microsoft συνεργάζεται με άλλες εταιρείες του κλάδου, προκειμένου να γίνουν πιο γνωστοί οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την αγορά και εγκατάσταση μη γνήσιου λογισμικού. Οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν την έκθεση σε spyware και malware, καθώς επίσης και την κλοπή ταυτότητας. Ο στόχος της Πρωτοβουλίας Γνήσιου Λογισμικού της Microsoft είναι να συμβάλει στην προστασία των πελατών της, των επιχειρήσεων και των μεταπωλητών από το πλαστό λογισμικό και άλλες μορφές πειρατείας λογισμικού, μέσω της ενημέρωσης, της ανάπτυξης κατάλληλων τεχνολογικών λύσεων και της υποστήριξης της πολιτείας σε θέματα υιοθέτησης σχετικών πολιτικών και επιβολής του νόμου.

Η πειρατεία και τα πλαστά προϊόντα αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για το σύνολο του τεχνολογικού κλάδου. Σύμφωνα με την BSA (Business Software Alliance), 62% του λογισμικού που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα είναι πλαστό ή παράνομο. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της IDC για τις οικονομικές επιπτώσεις της πειρατείας , αν το ποσοστό της πειρατείας λογισμικού μειωθεί κατά 10% τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει στη δημιουργία 1.300 νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα καθώς και στην ενίσχυση της οικονομίας κατά 351 εκατομμύρια ευρώ, εξασφαλίζοντας παράλληλα 111 εκατ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα.

Οι κύριοι άξονες της Πρωτοβουλίας Γνήσιου Λογισμικού, στην οποία εντάσσεται και το OGA, είναι οι ακόλουθοι:

• Ενημέρωση. Η Microsoft ενημερώνει τους συνεργάτες και τους πελάτες της για τους κινδύνους του παράνομου λογισμικού, προκειμένου να τους δώσει τη δυνατότητα να προστατευτούν αποτελεσματικότερα και να βεβαιωθούν ότι διαθέτουν τις κατάλληλες άδειες για το λογισμικό τους. Το website της Microsoft http://www.microsoft.com/resources/howtotell παρέχει αναλυτική ενημέρωση και παραδείγματα που αφορούν το παράνομο λογισμικό.

• Τεχνολογία. Η Microsoft συνεχίζει να επενδύει σε τεχνολογίες κατά του πλαστού λογισμικού, οι οποίες προστατεύουν την πνευματική ιδιοκτησία της και ειδοποιούν τους χρήστες για την ύπαρξη πλαστού λογισμικού. Στις τεχνολογίες αυτές περιλαμβάνονται και οι βελτιώσεις προγραμμάτων όπως το Windows Genuine Advantage.

• Νομικές ενέργειες. Η Microsoft υποστηρίζει ενεργά τις κρατικές και αστυνομικές αρχές στη δράση τους ενάντια στους δημιουργούς πλαστού λογισμικού. Ήδη, μέσα στο 2006 έχουν υποβληθεί χιλιάδες αναφορές από καταναλωτές για παράνομο λογισμικό μέσω του Microsoft Windows Genuine Advantage website, καθώς και μέσω e-mail στη διεύθυνση [email protected]. Οι αναφορές αυτές έχουν συμβάλει στην επιβολή κυρώσεων σε άτομα που διακινούσαν παράνομο λογισμικό σε διεθνές επίπεδο.

Το γνήσιο λογισμικό της Microsoft εκδίδεται από τη Microsoft, φέρει την κατάλληλη άδεια και υποστηρίζεται από την ίδια την εταιρεία ή από τους εξουσιοδοτημένους συνεργάτες της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα