Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Κλείσιμο

Τρίτη, 08 Μαΐου 2001 21:03
UPD:21:53

Μικτή εικόνα παρουσίασαν σήμερα οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, με το Λονδίνο και το Παρίσι να κλείνουν με θετικό πρόσημο, απορροφώντας τους κραδασμούς από τα άσχημα νέα για τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το Λονδίνο, μετά την ανακοίνωση των πρόωρων γενικών εκλογών για τις 7 Ιουνίου, «ανέπνευσε», καταγράφοντας κέρδη 0,27% στις 5.886,4 μονάδες. Το δείκτη FTSE 100 «σήκωσαν» οι τηλεπικοινωνιακές Energis και Colt Telecom, που ενισχύθηκαν κατά 5% και 8,9% αντίστοιχα, αντισταθμίζοντας τις ρευστοποιήσεις στην British Telecom, που έχασε το 6% της αξίας της. Ο βρετανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός θα προβεί, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, σε πώληση μετοχών 5 δισ. στερλινών για να χρηματοδοτήσει την αποπληρωμή χρέους ύψους 30 δισ. στερλινών. Προεξοφλώντας το στοιχείο αυτό, μερίδα επενδυτών προχώρησε σε ρευστοποιήσεις.

Η ΒΡ, με συντελεστή στάθμισης στο δείκτη 10%, υποχώρησε 1,8%, παρά το γεγονός ότι ο πετρελαϊκός γίγαντας κατέγραψε το έβδομο συνεχόμενο κερδοφόρο τρίμηνο.

Τα κέρδη της το πρώτο τρίμηνο σημείωσαν αύξηση ρεκόρ και σε ποσοστό 52%, ως αποτέλεσμα των εξαγορών στις οποίες προχώρησε, αλλά και της αύξησης των τιμών φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Ετσι, διαμορφώθηκαν στα 4,13 δισ. δολ., σύμφωνα με το Bloomberg News, από 2,71 δισ. την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Ο Xetra DAX στη Φρανφούρτη αυτήν την ώρα έχει διαμορφωθεί στις 6117,13 μονάδες, σημειώνοντας οριακή πτώση 0,09 %, με τον ταξιδιωτικό οργανισμό Preussag να κερδίζει 5,4%.

Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, η Volkswagen, ασκούσε ισχυρές πιέσεις στο δείκτη νωρίτερα, μόλις ανακοίνωσε ότι διπλασίασε τα κέρδη της (57%). Ωστόσο, προκάλεσε σύγχυση με τις ακολουθούμενες λογιστικές πρακτικές της, γι αυτό και το επενδυτικό κοινό προχώρησε σε πωλήσεις με αποτέλεσμα η μετοχή της να υποχωρήσει κατά 1,5%.

Ανάλογη εικόνα παρουσίασαν και οι λοιπές αυτοκινητοβιομηχανίες. Η DaimlerChrysler έπεσε 1%, και στο Παρίσι η Renault 0,6%, καθώς διαφαίνεται μειωμένη ζήτηση για αυτοκίνητα.

Ο δείκτης CAC 40 των blue chip, ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 5516,93 μονάδες με τις λεγόμενες αμυντικές μετοχές, όπως την εταιρεία καλλυντικών L'Oreal (+2,5%) να προσελκύουν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ο μεγαλύτερος κερδισμένος (+4,2%) στο Παρίσι ήταν η Lagardere, που δραστηριοποιείται στα media, την άμυνα και τον τομέα των αυτοκινήτων.

Στο Αμστερντάμ, ο δείκτης ΑΕΧ έπεσε 0,2%, με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία ηλεκτρονικών, την Philips, να υποχωρεί κατά 1% και την κατασκευάστρια μικροεπεξεργαστών ASM Lithography να χάνει 1,9%.

Ο SMI στη Ζυρίχη υποχώρησε 0,4%, όσο και στο Μιλάνο ο δείκτης ΜΙΒ 30, παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία ελαστικών Pirelli κατέγραψε κέρδη 1,2%, μετά την ανακοίνωση αύξησης κερδών κατά 79% το πρώτο λογιστικό τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα