Αντιδράσεις προκαλεί η τροπολογία για τους απολυμένους της Νάουσας

Παρασκευή, 28 Απριλίου 2006 14:44

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για τους απολυμένους ή υπό απόλυση εργαζομένους των Κλωστοϋφαντουργιών Νάουσας. Η ΓΣΕΕ με επιστολή της στους αρμόδιους υπουργούς ζητεί τη λήψη ανάλογων μέτρων για όλους τους εργαζομένους που βρίσκονται στην ίδια θέση.

Υπενθυμίζεται ότι η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα στους ήδη απολυθέντες και όσους πρόκειται να απολυθούν μέχρι τις 31.12.2008 από τις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις της Νάουσας, να λάβουν πλήρη σύνταξη από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, εφόσον συμπληρώνουν μέχρι την ημερομηνία αυτή, 7.500 ημέρες ασφάλισης και το 50ο έτος της ηλικίας τους και πλήρη επικουρική σύνταξη από τους αντιστοίχους φορείς επικουρικής ασφάλισης, εφόσον συμπληρώνουν τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ ότι η εν λόγω απόφαση είναι καλή, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου καθώς θα έπρεπε να εφαρμοστεί για όλους τους εργαζόμενους σε ανάλογη κατάσταση, ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης δήλωσε:

«Εμείς καταθέσαμε μια τροπολογία και θα καλέσουμε στην Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα τα κόμματα να τοποθετηθούν επί της τροπολογίας μας. Στη Νάουσα, σε μια περιοχή με έντονο πρόβλημα ανεργίας δημιουργήθηκαν αδιέξοδα και κάθε Κυβέρνηση έχει την ευθύνη να αντιμετωπίζει τα αδιέξοδα. Οτιδήποτε άλλο προκύπτει, σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, με την κοινωνική ευαισθησία που οφείλουμε να έχουμε όλοι, οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε με τις ιδιαιτερότητες της κάθε κατάστασης. Όποια πολιτική δύναμη διαφωνεί με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα έχει την ευκαιρία στη Βουλή να μας το πει.

Στην παρατήρηση ότι είναι άδικο να χρησιμοποιούνται τα χρήματα του ΛΑΕΚ ((Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση) για μια συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, ο υπουργός συνέστησε υπομονή για τη συζήτηση στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση –τόνισε- ό,τι γίνεται για τη Νάουσα δείχνει την κοινωνική, αυτονόητα, ευαισθησία που πρέπει να έχει η κυβέρνηση και η πολιτεία, όταν σε ορισμένες περιοχές δημιουργούνται αδιέξοδα και δημιουργούνται τόσες πολλές κοινωνικές εντάσεις. «Δεν νομίζω ότι όλοι αυτοί, οι οποίοι επί τόσο καιρό ανεδείκνυαν τα αδιέξοδα στην περιοχή της Νάουσας, σήμερα νομιμοποιούνται να έρχονται με τόση ευκολία να αντιδρούν σε μία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που βγάζει έναν τόπο από τα αδιέξοδά του», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Αυτοί οι οποίοι κάνουν κριτική για την επιβάρυνση των Ασφαλιστικών Ταμείων θα έπρεπε να σιωπούν όταν επί 11 χρόνια μια άλλη κυβέρνηση έκανε “κοινωνική πολιτική” χρεώνοντας το παρόν και το μέλλον. Εμείς με πολύ σύνεση διασφαλίζουμε την πορεία του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης και στο σήμερα και στο αύριο», σημείωσε ο κ. Τσιτουρίδης και επισήμανε χαρακτηριστικά: «Κάθε φορά που αρχίζει σ’ αυτόν τον τόπο διάλογος και προβληματισμός για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος, αυτή η συζήτηση αναδεικνύει και τις πολύ μεγάλες αδυναμίες και τη σύγχυση που υπάρχει κυρίως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

ΒΦΛ Καβάλας

Τις παραπάνω δηλώσεις έκανε ο υπουργός Απασχόλησης αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τους με εκπρόσωπους των εργαζομένων στη ΒΦΛ Καβάλας. Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν ότι η λειτουργία του εργοστασίου στην Καβάλα θα συνεχιστεί κανονικά, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, με ανοικτό ωστόσο το ενδεχόμενο να κλείσουν κάποια τμήματά του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα