Οι «αρκούδες»… φοβίζουν τη Wall Street

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018 23:13
UPD:23:34
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Ισχυρές απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση εμφάνισαν απόψε οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο των νέων αποφάσεων της Federal Reserve, αλλά και εν μέσω των ανησυχιών για τον κίνδυνο «λουκέτου» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 1,99% (464 μονάδες) στις 22.859 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 1,63% στις 6.528 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε μείωση κατά 1,58% στις 2.467 μονάδες.

Ενδεικτική του κλίματος αναταραχής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αποτέλεσε η διακύμανση του δείκτη μεταβλητότητας CBOE, γνωστού και ως δείκτη φόβου, ο οποίος εκτινάχθηκε άνω των 30 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συμπεριλαμβανομένων και των απωλειών της Τετάρτης, η συνολική «χασούρα» για τον Dow Jones διαμορφώνεται άνω των 800 μονάδων, ενώ η πτώση κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών αγγίζει τις 1.700 μονάδες.

Την ίδια ώρα, οι συνολικές εκροές κεφαλαίων για τις εταιρείες του S&P 500, από την αρχή του Δεκεμβρίου, κυμαίνονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σε μία ακόμη ένδειξη του αρνητικού επενδυτικού κλίματος.

Το δυσοίωνο κλίμα στην αμερικανική αγορά είχε διαφανεί από την Τετάρτη, μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve -την τέταρτη από την αρχή του έτους- η οποία είχε ως συνέπεια την απώλεια 350 μονάδων για τον Dow Jones.

Οι επενδυτές αντιτίθενται στον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, εκτιμώντας ότι υπονομεύει τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης, μία θέση την οποία ενστερνίζεται και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ενόσω, βέβαια, οι αμερικανικοί δείκτες τελούσαν υπό την πίεση της Federal Reserve, οι απώλειες κλιμακώθηκαν σημαντικά, έπειτα από τις διαρροές περί προσωρινού «λουκέτου» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να οδηγεί στα άκρα τη διαμάχη με τη Γερουσία.

Αιτία αποτελεί η πρόταση της τελευταίας για την έκτακτη χρηματοδότησης διάφορων υπουργείων, στην οποία ωστόσο, απουσιάζει το απαιτούμενο κονδύλι για την ανέγερση του τείχους στο Μεξικό, κάτι το οποίο θεωρείται «κόκκινη γραμμή» για τον Αμερικανό πρόεδρο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα