Πάνω από τα 700 δολ. η ουγγιά προβλέπεται να φθάσει ο χρυσός

Τρίτη, 02 Μαΐου 2006 09:58

ΟΙ ΤΙΜΕΣ του χρυσού, οι οποίες άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα 25 ετών σήμερα, ενδέχεται να υπερβεί τα 700 δολ. η ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους, καθώς οι επενδυτές, ψάχνουν για εναλλακτική επένδυση, τη στιγμή που οι προμήθειες δεν καλύπτουν τη ζήτηση, σύμφωνα με την μεταλλουργία της Αυστραλίας, Bendigo Mining Ltd.

«Εχουμε την άποψη ότι οι τιμές του χρυσού θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία και πως θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Bendigo, Douglas Buerger, του οποίου η εταιρεία αρχίζει την παραγωγή χρυσού τον Ιούνιο. «Οι εταιρείες, όπως η Bendigo, είναι έτοιμη τώρα να ευνοηθεί από τις πληθωριστικές τιμές του χρυσού, σε αυτές τις ώρες αβεβαιότητας.

Ο χρυσός, για άμεση παράδοση, έχει σημειώσει φέτος άνοδο 28%, καθώς η αύξηση των τιμών του πετρελαίου οδήγησε του επενδυτές να αγοράσουν ράβδους χρυσού ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού. Τα κεφάλαια που επενδύουν σε εμπορεύματα θα προσελκύσουν έως 140 δισ. δολ. φέτος, περισσότερα από τα 90 δισ. δολ. το 2005, με τον χρυσό, να απορροφά το 3% αυτών των επενδύσεων, σύμφωνα με την εκτίμηση της Newmont Mining Corp., τον περασμένο μήνα.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση, σημείωσε σήμερα άνοδο 7,20 δολ., ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα 25 ετών και στα 661,63 δολ. η ουγγιά και στα υψηλότερα, από τις 17 Οκτωβρίου του 1980, όταν είχε αναρριχηθεί στα 670,50 δολ. η ουγγιά. Στις 5:26 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ, ο χρυσός διαπραγματεύθηκε στα 658,72 δολ. η ουγγιά.

Σήμερα ο Buerger είπε ότι οι τιμές του πολύτιμου μέταλλου, οδεύουν να ξεπεράσουν τα 800 δολ. η ουγγιά. Οι τιμές του, άγγιξαν τα 873 δολ. το 1980, καθώς οι επενδυτές αγόρασαν ράβδους χρυσού, ως εξασφάλιση μετά την άνοδο των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, πάνω από το 12%.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου, αναρριχήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Απρίλιο, καθώς ανησυχία επικρατεί για τις προμήθειές του από το Ιράν, την τέταρτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, μετά το θέμα που προέκυψε με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οι μετοχές της Bendigo σημείωσαν άνοδο 5 σεντς, ποσοστό 2,1%, φθάνοντας στα 2,39 δολ. Αυστραλίας η μία, στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας, στις 4:15 μ.μ. κατά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου στο Σύδνεϋ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα