Τι περιμένει η αγορά από την FED απόψε;

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 13:44
UPD:13:44
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Σε αύξηση των επιτοκίων, την τέταρτη για φέτος, αναμένεται να προβεί η  Federal Reserve απόψε, παρά τα συνεχή πυρά που δέχεται από τον Ντόναλντ Τραμπ, που την κατηγορεί ότι υπονομεύει με την πολιτική της την ανάπτυξη. Η απόφασή της αναμένεται να ανακοινωθεί στις 21:00 ώρα Ελλάδος, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Τζερόμ Πάουελ. 

Η σημερινή εκτιμώμενη αύξηση θα οδηγήσει το επιτόκιο στο 2,25% με 2,50%. Οι επενδυτές προσδοκούν ότι ο επικεφαλής της FED, εν μέσω προειδοποιήσεων για αισθητή επιβράδυνση της οικονομίας και αναταράξεων στις αγορές, θα στείλει το μήνυμα ότι το 2019 οι επιτοκιακές αυξήσεις θα προχωρήσουν με πολύ βραδύτερους ρυθμούς, καθώς και ότι ο κύκλος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής θα ολοκληρωθεί νωρίτερα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.  Μάλιστα μία μικρή μερίδα αναλυτών δεν αποκλείει την επόμενη χρονιά να έχουμε μία μεγάλη παύση στη στροφή σε περιοριστική πολιτική. 

Υπενθυμίζεται ότι η Fed έχει αυξήσει οχτώ φορές τα επιτόκια από τον Δεκέμβριο του 2015, όταν άρχισε να εγκαταλείπει την χαλαρή νομισματική πολιτική, την ώρα που η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να τα διατηρήσει αμετάβλητα στο μηδέν (και το καταθετικό στο -0,4%) τουλάχιστον έως και το καλοκαίρι του 2019. 

Υπό τις συνθήκες αυτές αρκετοί θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο λίγο αφότου αρχίσει η ΕΚΤ τις δικές της αυξήσεις, η Fed να αναγκαστεί να προχωρήσει και πάλι σε μειώσεις, προκειμένου να αποτρέψει μία αισθητή επιβράδυνση της οικονομίας. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα