Μεγάλη η ζήτηση χαλκού στις ΗΠΑ, στα ύψη η τιμή του

Σε συνδυασμό με τις αγορές του μετάλλου από τα επενδυτικά κεφάλαια
Τρίτη, 02 Μαΐου 2006 13:57

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές του χαλκού στο Λονδίνο, καθώς εικάζεται ότι η ζήτηση θα παραμείνει σφριγηλή στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις αγορές του μετάλλου από τους επενδυτές, για καλύτερες αποδόσεις έναντι των μετοχών και των ομολόγων.

Οι δαπάνες στον κατασκευαστικό κλάδο των ΗΠΑ, αυξήθηκαν με διπλάσιο ρυθμό από ότι προβλεπόταν τον Μάρτιο, σύμφωνα με χθεσινή κυβερνητική έκθεση της χώρας. Ανοδικά επίσης κινήθηκε ο δείκτης της βιομηχανίας. Οι επενδύσεις στα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, ενδέχεται να υπερβούν τα 120 δισ. δολ. μέχρι το 2008, έναντι 80 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2005, σύμφωνα με την Barclays Plc.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες, σημείωσε άνοδο έως 250 δολ. ο τόνος, ποσοστό 3,6%, φθάνοντας στα 7.240 δολ. ο τόνος, στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME). Το μέταλλο, στις 7:48 π.μ., ώρα Λονδίνου, βρισκόταν 2,9% υψηλότερα, στα 7.190 δολ. ο τόνος. Ο χαλκός στις 26 Απριλίου, άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 7.385 δολ. ο τόνος.

Οι δαπάνες στον κλάδο των κατασκευών, αυξήθηκαν 0,9% ετησίως, φθάνοντας στο 1,2 τρισ. δολ., σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Κατά μέσον όρο, 40 οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν, ότι οι δαπάνες θα σημείωναν αύξηση 0,4%.

Σύμφωνα με το Institute for Supply Management ο δείκτης της βιομηχανικής δραστηριότητας αυξήθηκε στο 57,3 τον Απρίλιο από 55,2 τον Μάρτιο. Ο δείκτης πάνω από το 50, καταδεικνύει ανάπτυξη.

Ο χαλκός σημείωσε υπερδιπλάσια άνοδο πέρυσι, αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης από την Κίνα, σε συνδυασμό με την αγορά του από τα επενδυτικά κεφάλαια και τα προβλήματα στις προμήθειες.

Εντεκα από τους 15 διαπραγματευτές και τους επενδυτές του μετάλλου που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News στις 27 και 28 Απριλίου, είπα ν ότι ο χαλκός θα σημειώσει άνοδο για όγδοη συνεχόμενη εβδομάδα. Τρεις είπαν ότι θα υποχωρήσει και ένας είπε ότι η τιμή του μετάλλου θα σημειώσει ελαφρά διαφοροποίηση.

Ο χαλκός για παράδοση Ιουλίου, υποχώρησε 4,05 σεντς, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 3,83 δολ. η λίμπρα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 3:50 μ.μ., ώρα Σεούλ, αφού νωρίτερα είχε σημειώσει άνοδο 0,6%. Οι τιμές του χαλκού άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 3,3455 δολ. η λίμπρα στις 27 Απριλίου. Κλειστό είναι αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο στη Σαγκάη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα