Ανάκαμψη για τις ευρωπαϊκές μετοχές με το βλέμμα σε FED και Ιταλία

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018 12:14
UPD:12:15
EPA/MARISCAL

Σε τροχιά συγκρατημένης ανόδου βρίσκονται σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές. Ύστερα από ένα τετραήμερο ρευστοποιήσεων, τον λόγο έχουν και πάλι οι αγοραστές, που όμως αποφεύγουν τα μεγάλα ανοίγματα, καθώς περιμένου να δουν τα όσα θα επισημάνει η Fed απόψε. Τα χαμόγελα είναι περισσότερα στο Μιλάνο, καθώς το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι έχει καταλήξει σε άτυπη, προφορική συμφωνία με την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019 και περιμένει εντός της ημέρας την επικύρωσή της από τις Βρυξέλλες. 

Οι επενδυτές έχουν εν πολλοίς προεξοφλήσει ότι η Federal Reserve θα αυξήσει σήμερα εκ νέου το βασικό επιτόκιο δανεισμού στις ΗΠΑ. Η αγωνία εστιάζεται στα όσα θα επισημάνει για τα επόμενα βήματά της. Αρκετοί εκτιμούν ότι με όλες τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη να βρίσκονται σε τροχιά επιβράδυνσης, ενδεχομένως να δώσει σήμα για μία «παύση» ή έστω για πιο αργά βήματα μέσα στο 2019. 

Με το βλέμμα στραμμένο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παρουσιάζει άνοδο 0,35% στις 12:10 ώρα Ελλάδος. Σε ανάλογο βαθμό ενισχύονται ο DAX στη Φραγκφούρτη και ο CAC 40 στο Παρίσι. Κέρδη 0,7% καταγράφει ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται περισσότερο από 1%. Ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης κάνει άλμα 2,5%, με τους επενδυτές να αισθάνονται ικανοποίηση που το ιταλικό δράμα πέρασε σχετικά γρήγορα από τη ρήξη στον συμβιβασμό.

Υπό πίεση βρίσκονται εν τω μεταξύ οι ευρωπαίκές εταιρείες ταχυμεταφορών επηρεαζόμενες από την απόφαση της αμερικανικής FedEx να αναθεωρήσει προς τα κάτω τους στόχους για τα κέρδη του 2019 επικαλούμενη την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την αβεβαιότητα στο μέτωπο των εμπορικών αντιπαραθέσεων. Η Deutsche Post είδε τη μετοχή της να υποχωρεί έως και 4,4% και η Royal Mail  βρέθηκε στο -2,5%.

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα