Βουτιά 7% για την τιμή του πετρελαίου

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 22:30
UPD:22:32
REUTERS/Nick Oxford

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών κατακρημνίστηκε η τιμή του πετρελαίου, στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, με τις ημερήσιες απώλειες να υπερβαίνουν ακόμη και το 7%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 3,64 δολάρια ή κατά 7,3% και διολίσθησαν στα 46,24 δολάρια ανά βαρέλι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet, το συγκεκριμένο επίπεδο είναι το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2017.

Την ίδια ώρα, τα συμβόλαια Brent κατέγραψαν ισχυρές απώλειες κατά 3,35 δολάρια ή κατά 5,6%, καθώς βρέθηκαν στα 56,26 δολάρια ανά βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2017.

Οι νέες, ισχυρές απώλειες οφείλονται στην περαιτέρω αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα άγγιξε τα 630.000 βαρέλια ημερησίως.

Μάλιστα, η ΕΙΑ εκτιμάει ότι η ανοδική τάση στα αμερικανικά αποθέματα θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα, με την ημερήσια παραγωγή να διαμορφώνεται στα 8,166 εκατ. βαρέλια.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις συμβάλλουν στην κλιμάκωση των ανησυχιών για τον κίνδυνο εκδήλωσης ανισορροπιών στο διεθνές ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες, τα μέλη του ΟΠΕΚ, όπως και τα συνεργαζόμενα κράτη, συμφώνησαν στη μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα.

Η τιμή του πετρελαίου, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου διμήνου (Οκτώβριος-Νοέμβριος), απώλεσε σχεδόν το 30% της αξίας της, εξαιτίας των ανησυχιών για την αύξηση της διεθνούς προσφοράς.

Αρκετοί επενδυτές, πάντως, θεωρούν ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του πετρελαϊκού καρτέλ δεν πρόκειται να έχουν σημαντικό αποτέλεσμα, μην καταφέρνοντας να επαναφέρουν τις εύθραυστες ισορροπίες στην αγορά.

Πέραν των παραπάνω ανησυχιών, βέβαια, στο αποψινό sell off συνέβαλε και η ευρύτερη στροφή των επενδυτών προς ασφαλέστερα καταφύγια, λόγω της έναρξης της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση -η τέταρτη για φέτος- των αμερικανικών επιτοκίων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα