E.E.: Πολιτική συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 12:53
UPD:12:53
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

 Σε πολιτική συμφωνία για τους νέους κανόνες, που θα διέπουν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, κατέληξαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, δηλαδή οι κυβερνήσεις των 28- κρατών μελών της Ένωσης. Τη συμφωνία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και τη χαιρέτισε ως «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια για περαιτέρω περιορισμό των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα και ενίσχυση της ανθεκτικότητάς του. 

Ο εκτελεστικός βραχίονας της κοινότητας υπογραμμίζεται ότι τα συμφωνηθέντα μέτρα θα εξασφαλίσουν πως οι τράπεζες θα διατηρούν επαρκή αποθεματικά κεφάλαια για την κάλυψη μελλοντικών μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η συσσώρευση μεγάλου όγκου κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, η οποία στέκεται εμπόδιο στην προσπάθειά τους να στηρίξουν με χρηματοδότηση την πραγματική οικονομία. 

«Τα τελευταία χρόνια εργαζόμαστε εντατικά για τη μείωση των κινδύνων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα. Η σημερινή συμφωνία θα εξασφαλίζει ότι οι τράπεζες θα έχουν λιγότερα κόκκινα δάνεια στους ισολογισμούς τους, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τη σταθερότητά τους και να τους δώσει τη δυνατότητα να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις μας» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Παράλληλα ζήτησε από τους Ευρωβουλευτές και τα κράτη μέλη να καταλήξουν άμεσα σε συμφωνία και για επιμέρους ρυθμίσεις, που αφορούν την ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα