Γερμανία: Σε χαμηλά 27 μηνών ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 11:58
UPD:12:00
REUTERS/WOLFGANG RATTAY

Στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία το Δεκέμβριο. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει κατεβάσει αισθητά ταχύτητα και οι επιχειρήσεις της φοβούνται ότι τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα το 2019, όπως προκύπτει από την έρευνα του ινστιτούτου Ifo. O εμπορικός πόλεμος και το ενδεχόμενο ενός no deal στο Brexit εξακολουθούν να είναι οι μεγάλες ανησυχίες. 

Συγκεκριμένα δείκτης επιχειρηματιικού κλίματος του Ifo κατέγραψε πτώση μίας μονάδας στις 101, τα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 27 μήνες και έναντι προβλέψεων για οριακή κάμψη του στο 101,8. Ήταν ο τέταρτος διαδοχικός μήνας πτώσης του δείκτη. Ο δείκτης των προσδοκιών για το μέλλον έκανε «βουτιά» στις 97,3 από 98,7 μονάδες, ενώ ο δείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες υποχώρησε στις 104,7 από 105,4 μονάδες. 

Το Ifo σχολίασε πάντως ότι η πτώση του δείκτη συνάδει με την εκτίμησή του για «αποθέρμανση», αλλά όχι ύφεση της γερμανικής οικονομίας. Yπενθυμίζεται ότι το τρίτο τρίμηνο η γερμανική οικονομία είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται, σε τριμηναία βάση, για πρώτη φορά από το 2015. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα