Σχέδιο για την εξυγίανση της ΕΒΖ μέσω του πτωχευτικού κώδικα

Κατάθεση του αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 106β αρχές Ιανουαρίου
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 14:41
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Αίτηση υπαγωγής της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο άρθρο 106β, δηλαδή για εξυγίανση μέσω του πτωχευτικού κώδικα, καταθέτει άμεσα -το αργότερο αρχές Ιανουαρίου- η εταιρεία, με τη στήριξη της κυβέρνησης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ν» από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει και τη διασφάλιση των εργαζομένων, με μετατάξεις σε άλλες εταιρείες-φορείς του Δημοσίου και προσυνταξιοδοτικό πακέτο.

Η νέα πρόταση του fund Innovation Brain που κατέθεσε πρόσφατα ο επικεφαλής του Luckas Fecker, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Ν» δεν θεωρείται σοβαρή από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς αφενός κρίνεται ως ασαφής, αφετέρου προβλέπει πολύ μικρότερη χρηματοδότηση από εκείνη που προβλεπόταν στην καταρχήν συμφωνία προ μερικών μηνών.

Το fund του Fecker

Σύμφωνα με την εν λόγω νέα πρόταση, το fund προσφέρει περί τα 30 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ, τα οποία προβλέπεται να περιέλθουν σε μία εταιρεία με την επωνυμία Helveti Agri, που αναφέρεται για πρώτη φορά τώρα από τον κ. Fecker. Τα 30 αυτά εκατομμύρια ευρώ, επίσης, το fund δηλώνει ότι θα επιχειρήσει να τα εξασφαλίσει μέσω repo financing. 

Επίσης, δέχεται να αναλάβει υποχρεώσεις μόνο 8 εκατ. ευρώ, ενώ ζητεί αναχρηματοδότηση της ΕΒΖ από την Τράπεζα Πειραιώς. Το fund έχει δώσει προθεσμία αποδοχής της συγκεκριμένης πρότασης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Επί του παρόντος και δεδομένης της διαφαινόμενης απόρριψης της πρότασης Fecker, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης τελεί εν αναμονή -αν και όχι με πολλές ελπίδες, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν»- σοβαρής πρότασης μόνο από έναν άλλο ενδιαφερόμενο επενδυτή και δηλώνει διατεθειμένη να εξαντλήσει χρονικά κάθε δυνατό περιθώριο αναμονής. 

Το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ μέσω του άρθρου 106β, πάντως, πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, καθώς τότε (3 Ιανουαρίου) λήγει και η προσωρινή τετράμηνη προστασία που έχει λάβει δικαστικά η ΕΒΖ έναντι των πιστωτών της, βάσει της προσωρινής διαταγής της προέδρου Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που εξέτασε την αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106α στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση που δεν προκύψει ιδιώτης επενδυτής, τότε, όπως επισημάνθηκε στη «Ν», «θα προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς, ο επενδυτής θα είναι η Πειραιώς».  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα