Πετρέλαιο: Nέο sell-off και... χαμηλό 14 μηνών

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 21:57
UPD:21:59
REUTERS/Ernest Scheyder

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2017 τερμάτισε η τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια Ιανουαρίου υποχώρησαν κατά 1,32 δολάρια ή κατά 2,6% και τερμάτισαν κάτω των 50 δολαρίων ανά βαρέλι (49,88 δολάρια).

Την ίδια ώρα, τα συμβόλαια Brent έκλεισαν με απώλειες της τάξης του 2,04% και διολίσθησαν στα επίπεδα των 59,05 δολαρίων ανά βαρέλι.

Η αποψινή «βουτιά» στην τιμή του «μαύρου χρυσού» οφείλεται στην εκτίναξη των αμερικανικών αποθεμάτων αργού, η οποία δημιουργεί νέες ανισορροπίες στο ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης.

Ταυτόχρονα, η πετρελαϊκή παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 134.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο, εντείνοντας τις πιέσεις στην τιμή του αργού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες, τα μέλη του ΟΠΕΚ, όπως και τα συνεργαζόμενα κράτη, συμφώνησαν στη μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα.

Η τιμή του πετρελαίου, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου διμήνου (Οκτώβριος-Νοέμβριος) απώλεσε σχεδόν το 30% της αξίας της, εξαιτίας των ανησυχιών για την αύξηση της διεθνούς προσφοράς.

Αρκετοί επενδυτές, πάντως, θεωρούν ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του πετρελαϊκού καρτέλ δεν πρόκειται να έχουν σημαντικό αποτέλεσμα, μην καταφέρνοντας να επαναφέρουν τις εύθραυστες ισορροπίες στην αγορά.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα