Οι ανησυχίες στρέφονται από τη Ρώμη στο Παρίσι

Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2018 13:04
UPD:13:13
EPA/OLIVIER HOSLET

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Η αντιπαράθεση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες φαίνεται να οδηγείται στο τέλος της πολύ πιο σύντομα από ό,τι οι περισσότεροι περίμεναν. Και σε αυτό έχουν συμβάλλει και οι εξελίξεις στη Γαλλία, όπου οι μαζικές διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» και τα μέτρα, που αναγκάστηκε να ανακοινώσει ο πρόεδρος Μακρόν θα «φουσκώσουν» το έλλειμμα πέρα από τα αποδεκτά όρια.

Η Κομισιόν δεν μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι αντιμετωπίζει τα κράτη- μέλη με δύο μέτρα και δύο σταθμά και επομένως δεν μπορεί να εντείνει την πίεση στην ιταλική κυβέρνηση, την ώρα που δίνει περιθώρια χρόνου και κινήσεων στη γαλλική. Η προσοχή της θα στραφεί στο εξής στο Παρίσι, όπως στρέφεται και η προσοχή των αγορών. Δεν είναι τυχαίο ότι το spread στις αποδόσεις γαλλικών και ιταλικών ομολόγων έχει συρρικνωθεί  αισθητά τις τελευταίες ημέρες. 

Η απόδοση του ιταλικού 10 ετούς ομολόγου κινείται σταθερά κάτω από το επίπεδο του 3%. Σήμερα, Δευτέρα, είναι στο 2,94% με 2,95%, χάρη και στη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού για τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, που θα κατατεθεί στην Κομισιόν. Την ίδια ώρα η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς διαμορφώνεται στο 0,73%, αυξημένη κατά 1,24% σε σχέση με το κλείσιμο της  Παρασκευής. Έχει αυξηθεί κατά εννέα μονάδες βάσης από τις αρχές του έτους. 

Η αγορά ομολόγων αντανακλά εν πολλοίς τις πολιτικές εξελίξεις και την μετατόπιση των ανησυχιών από την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ στη δεύτερη μεγαλύτερη και βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ο γαλλικός «χειμώνας της οργής» είναι ένα ηχηρό καμπανάκι που δεν αφορά μόνο τον Εμανουέλ Μακρόν και το πολιτικό μέλλον του, αλλά θα μπορούσε να προοιωνίζεται ευρύτερες εξελίξεις στην Ένωση ενόψει και των κρίσιμων Ευρωκλογών του 2019. Τα «κίτρινα γιλέκα» είναι στην πραγματικότητα «πολύχρωμα», διαπερνούν όλο το πολιτικό φάσμα με περισσότερα ερείσματα στα δύο άκρα και είναι ενδεικτικά της εντεινόμενης δυσφορίας της κοινής γνώμης, αλλά και μίας προσπάθειας των λαϊκιστικών δυνάμεων να διχάσουν με το δίπολο «λαός» απένανντι στην «κακή ελίτ».    

Την ίδια ώρα που ενισχύονται οι φόβοι για τις γαλλικές εξελίξεις, υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από τη Ρώμη και τους επενδυτές ότι οι Βρυξέλλες θα κάνουν αποδεκτό το αναθεωρημένο σχέδιο, που προβλέπει έλλειμμα 2,04%, χωρίς πάντως να θίγει τις βασικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και μείωση του κατώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. 

Μένει να φανεί εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θεωρήσει πειστικό το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης, αλλά υπάρχει σίγουρα η αίσθηση ότι σε περίπτωση που επιλέξει να δώσει συνέχεια στη σύγκρουση θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν ασκεί πίεση και στη γαλλική πλευρά. Σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα Les Echos, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, παραδέχθηκε ότι τα μέτρα θα ανοίξουν «τρύπα» 10 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό και θα οδηγήσουν το έλλειμμα του 2019, πάνω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας, στο 3,2% του ΑΕΠ. 

Ο Πιέρ Μοσκοβισί έχει ξεκαθαρίσει πως η όποια ετυμηγορία για τον γαλλικό προϋπολογισμό θα δοθεί την ερχόμενη άνοιξη (με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη), ενώ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή η υπέρβαση του 3%, εάν αυτή είναι προσωρινή. 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα