Ινδία: Καμμία απόφαση για την αύξηση των τιμών των καυσίμων

Τετάρτη, 03 Μαΐου 2006 11:03

ΚΑΜΜΙΑ απόφαση για την αύξηση των τιμών των καυσίμων δεν έχει λάβει η κυβέρνηση της Ινδίας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της χώρας, Palaniappan Chidambaram.

«Η αύξηση των τιμών των καυσίμων, χρειάζεται πολιτική συμφωνία», σύμφωνα με τον Chidambaram μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της χώρας, Manmohan Singh, έχει περιόρισε την αύξηση του κόστους των καυσίμων στην Ινδία πέρυσι στο 15%, ακόμη και εάν οι παγκόσμιες τιμές αυξήθηκαν κατά 40% για να αποφύγει την μήνη των ψηφοφόρων πριν από τις εκλογές. Ο Sighn ενδέχεται να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου ντήζελ, μετά την ολοκλήρωση των δημοσκοπήσεων που ολοκληρώνονται στις 8 Μαΐου, αυξάνοντας το κόστος μεταφορών, τροφοδοτώντας έτσι τον πληθωρισμό στην τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας.

Η κυβέρνηση του Singh δεν επέτρεψε καμμία αύξηση του κόστος των καυσίμων από τις 6 Σεπτεμβρίου. Το πάγωμα των τιμών, οδήγησε σε ζημίες τη μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης της Ινδίας, Indian Oil Corp., την Hindustan Petroleum Corp. και την Bharat Petroleum Corp., το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου.

Οι υψηλότερες τιμές ντήζελ και κηροζίνης στην τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, ενδέχεται να ωθήσουν την Κεντρική Τράπεζα στην αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, με στόχο τον περιορισμό της αύξησης των τιμών πετρελαίου. Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων σήμερα, καθώς η τιμή του αργού πετρελαίου, διατηρήθηκε πάνω από τα 70 δολ. το βαρέλι, για περίπου τρεις εβδομάδες.

Η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 75,35 δολ. στις 21 και τις 24 Απριλίου, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι η συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ενδέχεται να οδηγήσει σε κυρώσεις, κάτι που θα μειώσει τις προμήθειες του εμπορεύματος. Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται φέτος 23% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Hadi Nejad-Hosseinian, είπε ότι το πετρέλαιο ενδέχεται να αναρριχηθεί στα 100 δολ. το βαρέλι. Ο ίδιος είπε, ότι οι εξαγωγές πετρελαίου δεν θα χρησιμοποιηθούν ως «πολιτικό όπλο» στη διαφορά που έχει προκύψει με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα