Ανοδικά κινήθηκε ο χαλκός στην Ασία

Καθώς ανησυχία επικρατεί για τις προμήθειες από τη Βολιβία
Τετάρτη, 03 Μαΐου 2006 13:15

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι τιμές του χαλκού στην Ασία, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι η κυβέρνηση της Βολιβίας ενδέχεται να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία σε ορυχεία, μετά την κυριότητα του ελέγχου πετρελαιοπηγών από ξένες εταιρείες, επηρεάζοντας αρνητικά τις προμήθειες του μετάλλου.

Ο πρόεδρος της χώρας, Evo Morales, είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε τηλεοπτικό δίκτυο, ότι αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων στον τομέα της ενεργείας. Ο στρατός αναπτύχθηκε σε 56 πετρελαιοπηγές μετά την ανακοίνωση που έγινε κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη νότιο Βολιβία, σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Βολιβίας, La Razon.

Ο χαλκός στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), για παράδοση σε τρεις μήνες, είχε προσφορά αγοράς τα 7.145 δολ. ο τόνος ενώ η προσφορά πώλησης στις 11:06 π.μ., ώρα Σεούλ, ήταν τα 7.195 δολ. ο τόνος. Το μέταλλο έκλεισε χθες στα 7.130 δολ. ο τόνος μετά την άνοδό του έως 4,2%, φθάνοντας στα 7.280 δολ. ο τόνος. Στις 26 Απριλίου, οι τιμές του μετάλλου αναρριχήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 7.385 δολ. ο τόνος.

Ο Μorales, που εξελέγη στην προεδρία της χώρας τον Δεκέμβριο, υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ότι θα αναλάβει τον έλεγχο των φυσικών πηγών ενεργείας της χώρας, με στόχο την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των 9 εκατ. ανθρώπων που ζουν στη Βολιβία, την πιο φτωχή χώρα της Ν. Αμερικής. Ο ίδιος, έδωσε προθεσμία 180 ημερών στις ξένες εταιρείες να αναθεωρήσουν τα συμβόλαιά τους.

Ο χαλκός για παράδοση Ιουλίου, διαπραγματεύθηκε 1,2 σεντς χαμηλότερα, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 3,265 δολ. η λίμπρα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στη 1:23 μ.μ., ώρα Σεούλ. Οι τιμές του μετάλλου άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 3,3455 δολ. η λίμπρα στις 27 Απριλίου.

Οι συναλλαγές του μετάλλου ήταν πολύ περιορισμένες, καθώς κλειστό είναι το Χρηματιστήριο της Σαγκάης αυτήν την εβδομάδα, ενώ σήμερα άρχισε τριήμερη αργία στην Ιαπωνία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα