Από την έντυπη έκδοση
Των Κώστα Δεληγιάννη και Λέττας Καλαμαρά
Άκαρπη απέβη η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης ώστε η Χαλυβουργική να ξεκινήσει να προμηθεύεται ξανά ρεύμα από τη ΔΕΗ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η βιομηχανία δεν κατέθεσε στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού προτάσεις για την εξόφληση των συσσωρευμένων οφειλών τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, όπως είχε δεσμευθεί. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην υλοποίηση των συνεπειών της άρσης εκπροσώπησης της βιομηχανίας, ενημερώνοντας σχετικά τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Επίσης, θα διεκδικήσει με κάθε ένδικο μέσο τα οφειλόμενα ποσά από τη βιομηχανία, τα οποία αγγίζουν τα 31,8 εκατ. ευρώ.
Η άρση εκπροσώπησης σημαίνει πως η Χαλυβουργική παύει να αποτελεί πελάτη της ΔΕΗ και γίνεται αυτοπρομηθευόμενος καταναλωτής, αγοράζοντας ηλεκτρική ενέργεια απευθείας από το σύστημα. Αυτό σημαίνει πως πλέον καταβάλλει για το ρεύμα που καταναλώνει τη χρέωση της Οριακής Τιμής Συστήματος, η οποία είναι μεγαλύτερη από το βιομηχανικό τιμολόγιο με το οποίο κοστολογείτο από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Στην περίπτωση που ένας αυτοπρομηθευόμενος καταναλωτής συσσωρεύσει χρέη και χρεοκοπήσει, τότε αυτά καλύπτονται από όλους τους προμηθευτές, με το ίδιο καθεστώς που διέπει και τις ρευματοκλοπές.
Την ίδια στιγμή, πάντως, κύκλοι της Χαλυβουργικής διατυπώνουν την άποψη πως εξακολουθούν να γίνονται προσπάθειες για να κατατεθεί πρόταση διευθέτησης των χρεών. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, ενδεχομένως να υπάρξει σχετική κίνηση σήμερα Παρασκευή, ή ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου, καθώς η βιομηχανία φέρεται να μην έχει καταλήξει στον τρόπο διακανονισμού που θα προτείνει.
Η ΔΕΗ προχώρησε σε άρση εκπροσώπησης της Χαλυβουργικής στις αρχές του περασμένου μήνα, μετά την εκπνοή και της τελευταίας διορίας 30 ημερών, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε δώσει από τον Αύγουστο στη βιομηχανία, για την κατάθεση προτάσεων για τον διακανονισμό του χρέους. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλοι «κύκλοι» διαπραγματεύσεων και παρατάσεων την προηγούμενη τριετία, που ωστόσο δεν έφεραν αποτέλεσμα, με συνέπεια να διογκώνονται συνεχώς οι οφειλές.
Ωστόσο, στις 3 Δεκεμβρίου η διοίκηση της επιχείρησης κάλεσε στα γραφεία της τον διευθύνοντα σύμβουλο της βιομηχανίας, Γιώργο Σκινδήλια, για την άρση του αδιεξόδου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Σκινδήλιας δεσμεύθηκε ότι μετά από σχετική συνεννόηση με την ιδιοκτησία της βιομηχανίας θα υποβάλει στη ΔΕΗ σοβαρές προτάσεις στις 10 Δεκεμβρίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επιχείρηση είχε αποφασίσει να μεταθέσει στις 17 Δεκεμβρίου τις συνέπειες της άρσης εκπροσώπησης για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη βιομηχανία.
Υπενθυμίζεται πως «παγωμένη» έως την 1η Δεκεμβρίου είναι η άρση εκπροσώπησης και της ΛΑΡΚΟ, η οποία οφείλει στη ΔΕΗ περίπου 285 εκατ. ευρώ. Έπειτα από διαμεσολάβηση του υπουργού Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, η ΔΕΗ δηλώνει διατεθειμένη να υπογράψει νέα σύμβαση με τη βιομηχανία στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα προβλεφθούν ειδικές ρήτρες ώστε η ΛΑΡΚΟ να αποζημιώνει πλήρως και έγκαιρα τη ΔΕΗ για την ενέργεια που καταναλώνει, όπως επίσης και ότι θα καταρτισθεί πλάνο αποπληρωμής των οφειλών, το οποίο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται άμεσα.