Τρεις μνηστήρες φλερτάρουν τα Αττικά πολυκαταστήματα

f.f.: Το 10% του μ/κ «γύρισε» στα attika, το 25,5% πέρασε στην Εθνική
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018 11:26

Από την έντυπη έκδοση 

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Μια ευκαιρία να επιτύχει συμφωνία με τους ομολογιούχους χωρίς το «εμπόδιο» των τραπεζών έχει η Folli Follie με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του πλειστηριασμού για το 35,7% που ήλεγχε στην Αττικά Πολυκαταστήματα, καθώς με το καταβαλλόμενο ποσό ικανοποιεί τις απαιτήσεις τους, χωρίς όμως να απομένει υπόλοιπο για εξόφληση άλλων πιστωτών.

Ο πλειστηριασμός που διενεργήθηκε χθες, 12 Δεκεμβρίου, δεν οδήγησε σε υπερβάλλον πλειστηρίασμα, αφού οι βασικοί μέτοχοι της Αττικά Πολυκαταστήματα πρόσφεραν 12,13 εκατ. ευρώ, τιμή ίση με την τιμή πρώτης προσφοράς, για να αποκτήσουν το 10,2% των μετοχών της εταιρείας τους ή 1.105.023 ίδιες μετοχές. Το ποσοστό αυτό είχε εκτεθεί σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες (μαζί με το υπόλοιπο 25,5% το οποίο «έμεινε» στην Εθνική Τράπεζα, που λειτουργούσε ως επισπεύδουσα), οι οποίες το κατείχαν ως εξασφάλιση για δάνεια που είχαν χορηγήσει στη Folli Follie.

Η Αττικά Πολυκαταστήματα ήταν και η μόνη που έβαλε προσφορά στο σύστημα για το 10,2%, ενώ για το 25,5% (για το οποίο η ελάχιστη τιμή ήταν στα 29,5 εκατ. ευρώ), αν και εκδηλώθηκε αρχικό ενδιαφέρον, τελικά ο υποψήφιος αποσύρθηκε. Έτσι, η Εθνική Τράπεζα που είχε εμπλοκή στην υπόθεση ως επισπεύδουσα και ειδική διάδοχος των απαιτήσεων (συνολικού ύψους 43.225.778,73 ευρώ) και των υπολοίπων τραπεζών, ήτοι Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank και Αττικής, δεν κατέθεσε μεν προσφορά, έμεινε δε στη διαδικασία παίρνοντας ό,τι έμεινε.

Επομένως, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας:
1. Τα χρήματα που παίρνει η FF Group είναι περίπου στο ύψος των απαιτήσεων των τραπεζών, οι οποίες εξοφλούνται και απελευθερώνουν ακίνητα και άλλες εγγυήσεις που είχαν.
2. Οι τράπεζες θα επαναπωλήσουν το 25,5% (που ελέγχουν μέσω της Εθνικής).
3. Η Αττικά Πολυκαταστήματα, με το 10,2%, είναι πιθανό μελλοντικά να ακυρώσει τις μετοχές με αύξηση των ποσοστών των βασικών μετόχων (που ελέγχουν το 55,6%) ή να τις πουλήσει σε υποψήφιο επενδυτή ή ακόμη να προβεί σε συνδυαστική ενέργεια. 

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τη διαδικασία του πλειστηριασμού -στην οποία εκποιούνταν και τα δύο μερίδια, 10,2% και 25,5%, με την ίδια τιμή πρώτης προσφοράς, 10,98 ευρώ ανά μετοχή ή συνολικά 41,6 εκατ. ευρώ- είναι η εμφάνιση σοβαρού ενδιαφέροντος από ξένο παίκτη.

Η βρετανική sportsdirect, No1 retailer της αγοράς ειδών sport στο Ηνωμένο Βασίλειο, φέρεται να εκδήλωσε ενδιαφέρον για το 25,5%. Ωστόσο, αποθαρρύνθηκε από την αίτηση ανακοπής που έχουν καταθέσει επενδυτές της FF Group, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 29 Ιανουαρίου. Δεν αποκλείεται πάντως να επανεμφανιστεί ο βρετανικός όμιλος μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς το σοβαρό του ενδιαφέρον επιβεβαιώνει τόσο η καταβολή της εγγύησης (ύψους 12 εκατ. ευρώ) στο πλαίσιο της διαδικασίας του πλειστηριασμού όσο και οι πληροφορίες που τον θέλουν να βρίσκεται σε συζητήσεις με τη διοίκηση της Αττικά Πολυκαταστήματα. 

Μελλοντικά deals
Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών, οι οποίες αφορούν και άλλους επενδυτές, είναι πιθανό να μεταβιβαστεί και το 25,5% των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «N», η διοίκηση της Αττικά Πολυκαταστήματα φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις, πέρα από τη sportsdirect, και με δύο ακόμη φορείς - ένα fund και έναν ισχυρό οικονομικά Έλληνα. Η ωρίμανση των συζητήσεων, που δεν προβλέπεται πριν από τις 29 Ιανουαρίου, θα οδηγήσει σε ενίσχυση του μετοχικού σχήματος της Αττικά Πολυκαταστήματα, επιβεβαιώνοντας την ηγετική θέση της αλυσίδας στην τοπική αγορά και διανοίγοντας προοπτικές και εκτός συνόρων.
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΤΤΙΚΑ
  • ΦΦΓΚΡΠ



Σχολιασμένα