Eurobank: Αβεβαιότητα για τις τιμές του πετρελαίου

Πέμπτη, 04 Μαΐου 2006 09:37

H ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ για την ισορροπία της τιμής του πετρελαίου έχει αρνητικές επιπτώσεις εξίσου ή και περισσότερο σημαντικές από τις αρνητικές επιπτώσεις της ίδιας της αύξησης της τιμής, επισημαίνει η Eurobank.

Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της τράπεζας, σε μελέτη που περιλαμβάνεται στο τεύχος «Οικονομία και Αγορές», επισημαίνει ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η αβεβαιότητα για την πορεία της τιμής του πετρελαίου μειώθηκε δραματικά με αποτέλεσμα το πετρέλαιο να μην αποτελεί σήμερα τον ίδιο σημαντικό αρνητικό παράγοντα για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό που αποτελούσε τις προηγούμενες περιόδους.

Oμως, η σημερινή πιθανή ανάκαμψη της αβεβαιότητας αυτής, που προέρχεται από εξωγενείς γεωπολιτικούς παράγοντες, αλλάζει άρδην τις εκτιμήσεις για τις πιθανές αρνητικές επιδράσεις του πετρελαίου στην οικονομία κατά το τρέχον και το επόμενο έτος.

Η αβεβαιότητα επηρεάζει σημαντικά τις προσδοκίες των καταναλωτών και των επιχειρηματιών στην Ελλάδα και σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία χρησιμοποιεί τα μηνιαία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προσδοκίες των νοικοκυριών και των επιχειρηματιών στην Ελλάδα, όσο η τιμή του πετρελαίου δεν σταθεροποιείται, οι καταναλωτές προσδοκούν σημαντική μείωση της καταναλωτικής τους δραστηριότητας και της αποταμίευσής τους.

Αρνητικές επιπτώσεις

Η μελέτη δείχνει ότι για να αυξηθεί η αβεβαιότητα της τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα που χαρακτήρισαν τις προηγούμενες πετρελαϊκές κρίσεις, θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου από τα σημερινά της επίπεδα κατά τουλάχιστον 20-30 δολάρια το βαρέλι.

Εάν η τιμή του πετρελαίου ξεπεράσει τα 95 ή τα 100 δολάρια μέσα σε δύο μήνες από σήμερα, τότε θα ενσωματωθεί μεγαλύτερη ανασφάλεια και αβεβαιότητα στις εκτιμήσεις και προσδοκίες των καταναλωτών και των επιχειρηματιών, η οποία θα ενεργοποιήσει ένα γενικότερο κλίμα αρνητικών προσδοκιών και θα πολλαπλασιάσει τις αρνητικές επιπτώσεις στα πραγματικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα