Shell: Υψηλότερα κέρδη το α' τρίμηνο

Παρά τη μείωση της παραγωγής στη Νιγηρία και τον Κόλπο του Μεξικό
Πέμπτη, 04 Μαΐου 2006 10:08

ΑΥΞΗΣΗ, το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Royal Dutch Shell Plc, της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, αποτέλεσμα των υψηλών τιμών πετρελαίου, παρά τη μείωση της παραγωγής από την ένταση της βίας στη Νιγηρία, σε συνδυασμό με τις ζημίες που προκάλεσαν οι τυφώνες στον Κόλπο του Μεξικό.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν 3%, στα 6,89 δισ. δολ. ή 1,05 δολ. ανά μετοχή, από 6,68 δισ. δολ. ή 99 σεντς πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

H Shell, πραγματοποίησε υψηλότερα κέρδη, έναντι μείωσης 15% των κερδών της BP Plc και αύξησης κατά 6,9% της Exxon Mobil Corp. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Shell, Jeroen van der Veer, αγωνίζεται να διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου, μεταξύ των επιθέσεων των ανταρτών στη Νιγηρία και τις ζημίες που υπέστησαν πέρυσι οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στις ΗΠΑ από τους τυφώνες, καθώς το κόστος των έργων της στη Ρωσία και το Κατάρ, κλιμακώνεται.

Τα κέρδη, εξαιρουμένων των αλλαγών στην αξία των αποθεμάτων, αυξήθηκαν 12% στα 6,09 δισ. δολ. από 5,67 δισ. δολ. που προέβλεπαν επτά οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Οι μετοχές της Shell, που διαπραγματεύονται στο Λονδίνο, έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 5%, φθάνοντας στις 1.860 πένες η μία, έναντι ανόδου 14% των μετοχών της Exxon Mobil και 9,4% των μετοχών της BP, των δύο μεγαλυτέρων ανταγωνιστριών της.

Στις 25 Απριλίου η ΒP, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ευρώπης, ανακοίνωσε ότι το πρώτο τρίμηνο τα κέρδη της υποχώρησαν στα 5,62 δισ. δολ. μετά την αύξηση των φόρων και τη μείωση της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικό. Δύο ημέρες μετά, η Exxon Mobil, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 8,4 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα