Unilever: Επιτάχυνση των πωλήσεων, υψηλότερα κέρδη

Πέμπτη, 04 Μαΐου 2006 10:31

ΑΥΞΗΣΗ, σε ποσοστό της τάξης του 6%, σημείωσαν το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας παραγωγής της μαγιονέζας, Hellmann's, Unilever, αποτέλεσμα της επιτάχυνσης των πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 990 εκατ. ευρώ (1,25 δισ. δολ.) από 934 εκατ. ευρώ, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η Unilever, με έδρα το Ρότερνταμ και το Λονδίνο, προβλεπόταν να εμφανίσει κέρδη 911 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 13 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Unilever, Patrick Cescau, αυξάνει τις δαπάνες στο μάρκετινγκ, καθώς η εταιρεία προωθεί προϊόντα, όπως οι χυμοί λαχανικών Knorr Vie και τοποθετεί το σήμα Bertolli στις ΗΠΑ. Επίσης, μειώνει θέσεις εργασίας και περιορίζει τις μη κερδοφόρες δραστηριότητες, για να αυξήσει τα κέρδη της. Οι πωλήσεις της εταιρείας, αυξήθηκαν 9%, φθάνοντας στα 9,54 δισ. ευρώ.

Τον περασμένο μήνα η Unilever προσέλαβε την Accenture Ltd., προκειμένου να διαχειριστεί μέρος των συστημάτων κομπιούτερ στην Ευρώπη για επτά χρόνια. Περίπου 300 θέσεις εργασίας θα μεταφερθούν στην Accenture και άλλες 100 ενδέχεται να καταργηθούν. Τον Δεκέμβριο, η Unilever, προσέλαβε την International Business Machines Corp. (ΙΒΜ), για να διαχειριστεί μερικά από τα τμήματα οικονομικών της. Περίπου 750 θέσεις εργασίας θα καταργηθούν μετά από αυτήν την κίνηση, σύμφωνα με την εταιρεία.

Συνολικά η Unilever επιδιώκει να εξοικονομήσει 700 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2006, στο πλαίσιο της περικοπής εξόδων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2007, μετά την πώληση τμημάτων της και τη συγχώνευση γραφείων της.

Οι μετοχές της ολλανδικής Unilever, έχουν σημειώσει φέτος απώλειες 1,4%, έναντι ανόδου 6,4% του δείκτη του Χρηματιστηρίου του Αμστερνταμ. Οι μετοχές της αμερικανικής Procter & Gamble Co., η οποία αναθεώρησε χθες προς τα πάνω την πρόβλεψη για τα κέρδη της μέσα στο έτος, υποχώρησαν 2,9%. Τα κέρδη της P&G, άρχισαν να αυξάνονται από την άνοδο των πωλήσεων ξυριστικών μηχανών, μετά την εξαγορά της Gillette Co., στην οποία προχώρησε πέρυσι.

Από τους 35 αναλυτές που καλύπτουν τη Unilever, οι 11 εισηγούνται για τη μετοχή της εταιρείας «buy», οι 12 εισηγούνται «hold» και οι 12 εισηγούνται «sell».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα