Ποιοι κέρδισαν τα «Όσκαρ» της ναυτιλίας

Νέα πρόσωπα και «σταθερές αξίες» τιμήθηκαν με τα Lloyd's List Greek Shipping Awards 2018
Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 17:45
UPD:18:57

Από την έντυπη έκδοση

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Νέα πρόσωπα, αλλά και «σταθερές αξίες» της ναυτιλίας μέσα στο χρόνο βραβεύτηκαν στο καθιερωμένο ραντεβού των «Όσκαρ» της ελληνικής ναυτιλίας, των Lloyd's List Greek Shipping Awards 2018.

Στην εκδήλωση που φιλοξενεί κάθε χρόνο περισσότερες από 1.000 προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, έδωσαν το «παρών» μεταξύ άλλων οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλιος, Γιώργος Προκοπίου, Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης, Λου Κολλάκης, Γιώργος Αλεξανδράτος και Μιχάλης Μποδούρογλου.

Στις νέες «εισόδους», ο κ. Πάρης Κασιδόκωστας - Λάτσης κέρδισε το βραβείο New Generation Shipping Award, το οποίο απονέμεται σε προσωπικότητας ηλικίας μέχρι 40 ετών. Βρίσκεται στο πηδάλιο της ναυτιλιακής εταιρείας του ομίλου, Latsco, εδώ και έξι χρόνια. Στο διάστημα αυτό έχει διαφοροποιήσει τη στρατηγική του ομίλου, αφού έχει επενδύσει τόσο σε κοινοπραξίες ξηρού φορτίου όσο και σε δεξαμενόπλοια μεταφοράς πετρελαίου. Τελευταία ο κ. Κασιδόκωστας-Λάτσης ανακοίνωσε την είσοδο του ομίλου και στο φυσικό αέριο με τη ναυπήγηση δύο LNG Carriers.

Ο κ. Πάρης Κασιδόκωστας-Λάτσης με το βραβείο New Generation Shipping Award ανά χείρας. Μαζί του (δεξιά) ο κ. Θεόφιλος Ξενακούδης, Director, Worldwide Business Operations των Marshall Islands.

Τα τελευταία εννέα χρόνια, ο ναυτιλιακός βραχίονας του ομίλου έχει τριπλασιάσει τον στόλο του και από τα εννέα πλοία του 2009 έχει φτάσει τα 27 πλοία σήμερα. Ο ίδιος δήλωσε υπερήφανος που συνεχίζει την κληρονομιά του παππού του, καπετάν Γιάννη Λάτση, τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή που βραβεύτηκε από έναν Οργανισμό που έχει ιστορία τριών αιώνων στη ναυτιλία, και εξήρε το έργο των εργαζομένων στον όμιλο, «αφού χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί».

Αφού ευχαρίστησε την οικογένειά του για την υποστήριξη αλλά και την έμπνευση που του έδωσε, αφιέρωσε το βραβείο σε όλους τους νέους σε ηλικία Έλληνες πλοιοκτήτες, που είναι οι συνεχιστές της ναυτικής παράδοσης της χώρας μας.

«News Maker of the year» αναδείχθηκε η κ. Αγγελική Φράγκου, επικεφαλής του ομίλου Navios, ο οποίος διαθέτει έναν στόλο από περισσότερα από 200 πλοία, ενώ έχει επιχειρήσεις και στη Νότια Αμερική. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η κ. Φράγκου θα μπορούσε κάθε χρόνο να ανακηρύσσεται news maker of the year. Η ίδια τόνισε: «Δεν είμαι σίγουρη γιατί πήρα το βραβείο αυτό. Μάλλον γιατί επιβιώσαμε ενός δύσκολου κύκλου της ναυλαγοράς».

Στον κ. Συμεών Παληό απονεμήθηκε το Lloyd's List / Propeller Club Lifetime Achievement Award για την 50ετή απόλυτα επιτυχημένη παρουσία του στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Είναι επικεφαλής του ομίλου Diana, με δύο εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, την Diana Shipping και την Diana Conatinerships. «Οι χρηματιστηριακές αγορές στις οποίες έχουμε εισέλθει έχουν τρεις λέξεις. Είναι η διαφάνεια, η σαφήνεια και η πειθαρχία» δήλωσε και προσέθεσε: «Χρειάζεται πειθαρχία στη ναυτιλία αν θέλουμε να συνεχίσουμε και να πάμε μακρύτερα».

«Προσωπικότητα της Χρονιάς» για την ναυτιλία αναδείχθηκε ο κ. Γιάννης Πλατσιδάκης. Παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει πλοία, βρίσκεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στη λίστα των Lloyd's List με τους 100 ανθρώπους που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κλάδο, και είναι πρόεδρος της Intercargo.

Το ειδικό βραβείο Lloyd's List Intelligence Big Data Award κέρδισε ο κ. Ιωάννης Μαρτίνος για την εταιρεία Signal Ocean Platform. Πρόκειται για μια εταιρεία που συλλέγει και αναλύει στοιχεία προκειμένου να καταλήγει σε εκτιμήσεις και προβλέψεις για την πορεία της αγοράς των δεξαμενόπλοιων. Ο ίδιος είναι επικεφαλής της Signal Maritime, ενώ αρχικά στη ναυτιλία είχε εργαστεί και στην οικογενειακή εταιρεία, την Thenamaris. O κ. Μαρτίνος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η ελληνική ναυτιλία είναι πρώτη στα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, στα δεξαμενόπλοια, ανεβαίνει σταθερά στα LNG, μπορεί να είναι πρώτη και στα analytics του κλάδου.

Το βραβείο για την «tanker company of the year» κέρδισε η Euronav Hellas, η οποία μετά και τη συγχώνευση με την Gener8 αποτελεί τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία δεξαμενόπλοιων στον κόσμο, εισηγμένη στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Διαθέτει στον στόλο της και 44 σούπερ τάνκερ, χωρητικότητας άνω των 300.000 τόνων το καθένα.

Στο ξηρό φορτίο, φέτος το βραβείο κέρδισε η εταιρεία Contships Management Inc. του Νίκου Δ. Πατέρα. Πρόκειται για έναν όμιλο που διαθέτει παρουσία πέντε γενεών στη ναυτιλία, ενώ η εταιρεία σήμερα διαχειρίζεται έναν στόλο από 29 σύγχρονα, στη μεγάλη τους πλειονότητα, feeder vessels (containerships).

Ως Επιβατηγός Εταιρεία της Χρονιάς (Passenger Line of the Year) αναδείχθηκε η Seajets. Ο κ. Μάριος Ηλιόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για μια εταιρεία οικογενειακή, που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια και που τώρα εκπληρώνει τους στόχους της. «Η μεγάλη ιδέα που είχαμε στο ξεκίνημά μας έγινε πραγματικότητα» δήλωσε και ευχήθηκε ένα καλύτερο αύριο για την ελληνική ακτοπλοΐα και τον τουρισμό. Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων η εταιρεία διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους ταχύπλοων πλοίων.

Όσον αφορά το βραβείο Piraeus International Center, απονεμήθηκε στο Propeller Club of Piraeus. «Τα μέλη του αρχαιότερου κοινωνικού σωματείου της ναυτιλίας στην Ελλάδα, συμμετέχουν συλλογικά, γιατί θέλουν να προσφέρουν, και παράλληλα να στηρίζουν τους αδύναμους. Να προωθούν την πιο επιτυχημένη βιομηχανία της Ελλάδας, την ελληνική ναυτιλία» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Club Γιώργος Ξηραδάκης.

Ναυτικός της χρονιάς αναδείχθηκε ο πλοίαρχος του «Ελευθέριος Βενιζέλος» καπτ. Ευστράτιος Καβρός, ο οποίος, ενώ είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στον χώρο του πάρκινγκ του πλοίου, κατάφερε να το επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά και να αποβιβάσει τους 950 επιβάτες χωρίς καμία απώλεια. Ο Έλληνας ναυτικός, που βραβεύεται για δεύτερη χρονιά, αφιέρωσε το βραβείο στο πλήρωμά του.

Ο πρόεδρος της HELMEPA, δρ. Γιώργος Γράτσος, έλαβε το βραβείο Achievement in Safety and Environmental Protection, καθώς θεωρείται ένας από τους λίγους που έχουν μελετήσει και γνωρίζουν τόσο καλά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πλοίων σε όλη την πορεία τους, από το ναυπηγείο μέχρι το διαλυτήριο.

Σάββας Αθανασιάδης(αριστερά) της Clarksons Platou Hellas παραλαμβάνει το βραβείο από τον κ. Χαράλαμπο Χατζημιχαήλ(δεξιά) του χορηγού «The Tsakos Group».

«Shipbroker of the year» αναδείχθηκε η Clarksons Platou Hellas, με περισσότερες από 1.000 συμφωνίες μέσα στο 2017, ενώ «Shipping Financier of the year» η τράπεζα BNP Paribas, η οποία ενισχύει τη θέση της στο ελληνικό και όχι μόνο χαρτοφυλάκιο, σε μια περίοδο που ο τραπεζικός δανεισμός στη ναυτιλία δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση.

Το τεχνικό βραβείο πήγε στη Farad S.A για την ποιότητα κατασκευής των μηχανημάτων της και για τη συνεισφορά τους στη προστασία του περιβάλλοντος, ενώ International Personality of the year αναδείχθηκε ο πρόεδρος του ABS Christopher J. Wiernicki.

Επίσης το βραβείο για την εκπαίδευση «Achievement in Education and Training award» έλαβε το πρώτο ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ναυτικό λύκειο στη χώρα, το Τsakos Enchanced Education Nautical School, που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος.

Τέλος, πλοίο της χρονιάς αναδείχθηκε το «Afros», της Blue Planet, το οποίο έχει εγκαταστήσει ένα σύστημα (κατασκευή εταιρείας του ίδιου ομίλου) που δίνει πρόωση στο πλοίο και με αιολική ενέργεια.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα