Ινδονησία: Προς μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού

Πέμπτη, 04 Μαΐου 2006 11:32

ΣΤΗ μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού κατά ένα τέταρτο της μονάδας, το νωρίτερο την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, θα προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή της, Hartadi Sarwono. Πτωτικά κινήθηκε το νόμισμα της χώρας, ρουπία.

Πτωτικά κινήθηκε ο πληθωρισμός της χώρας, στα χαμηλότερα επίπεδα επτά μηνών και στο 15,4% τον Απρίλιο, καθώς υποχώρησαν οι τιμές των τροφίμων. Αυτό, ενδέχεται να καλλιεργήσει το έδαφος για την Bank Indonesia να μειώσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, μετά από έξι αυξήσεις τον Ιούλιο. Η Κεντρική Τράπεζα πιέζεται να μειώσει το κόστος δανεισμού για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη, για την οποία, η Παγκόσμια Τράπεζα είπε ότι θα συρρικνωθεί για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ινδονησίας θα υποχωρήσει στο 5,5% φέτος, από 5,6% το 2005.

Η Bank Indonesia συνεδριάζει στις 9 Μαΐου για τα βασικά επιτόκια δανεισμού, μία ημέρα πριν συνεδριάσουν τα μέλη της Federal Reserve των ΗΠΑ. H Fed, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 45 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, θα αυξήσε τα επιτόκια στο 5% από 4,75%.

Η ρουπία, η οποία φέτος έχει σημειώσει άνοδο 11,8% και είχε την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων παγκοσμίως έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, υποχώρησε 0,3%, φθάνοντας στα 8798, στις 12:13 μ.μ. Τζακάρτα.

Η Bank Indonesia διατήρησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 12,75% στις 5 Απριλίου, αμετάβλητα για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, μετά την αύξησή τους έξι φορές μέσα σε πέντε μήνες, από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα