Υποχώρησε από τα υψηλότερα 25 ετών ο χρυσός

Καθώς μειώνεται η ζήτηση του πολύτιμου μετάλλου από τους χρυσοχόους
Πέμπτη, 04 Μαΐου 2006 13:21

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκε ο χρυσός στο Λονδίνο, μετά το ράλι που οδήγησε το πολύτιμο μέταλλο στα υψηλότερα επίπεδα 25 ετών, αποθαρρύνοντας τις αγορές από τους χρυσοχόους.

Οι κατασκευαστές βραχιολιών, περιδέραιων, σκουλαρικιών και δαχτυλιδιών, αποτελούν το 69% της παγκόσμιας ζήτησης χρυσού, σύμφωνα με την GFMS Ltd. Οι πωλήσεις κοσμημάτων ενδέχεται να υποχωρήσουν 25% το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς οι υψηλές τιμές αποτρέπουν τους αγοραστές, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ομίλου ερευνών, που εδρεύει στο Λονδίνο, τον Ιανουάριο.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση, υποχώρησε στο Λονδίνο έως 5,82 δολ., ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 661,18 δολ. η ουγγιά. Στις 10:32 π.μ., τοπική ώρα, το πολύτιμο μέταλλο διαπραγματεύθηκε στα 664,90 δολ. η ουγγιά.

Χθες, το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε άνοδο φθάνοντας στα 677,50 δολ. η ουγγιά, τη μεγαλύτερη από τον Οκτώβριο του 1980 καθώς εντείνεται η πολιτική κρίση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ωθώντας του επενδυτές να αγοράσουν το μέταλλο, ως εξασφάλιση.

Οι εισαγωγές χρυσών κοσμημάτων στην Τουρκία, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγοράστρια στον κόσμο, υποχώρησαν 50% το πρώτο τετράμηνο του έτους και οι αγοραστές στη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Απω Ανατολή, δεν βλέπουν με καλό μάτι την αστάθεια των τιμών. Τώρα το ερώτημα είναι το πότε αυτοί οι αγοραστές θα επιστρέψουν, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Η παγκόσμια ζήτηση κοσμημάτων αυξήθηκε 4,6% πέρυσι, με την Ινδία, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης του πολύτιμου μετάλλου στον κόσμο να εμφανίζει τη μεγαλύτερη άνοδο, σύμφωνα με την GFMS τον Ιανουάριο. Η ζήτηση από τους κοσμηματοπώλες στην Ινδία, αυξήθηκε περίπου 50% το πρώτο εξάμηνο του 2005. Η ζήτηση, μειώθηκε κατά 1/ 3 το δεύτερο εξάμηνο, καθώς οι τιμές αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 19% στο Λονδίνο. Οι τιμές του χρυσού εντός της Ινδίας, σημείωσαν αύξηση 5% το 2005, σύμφωνα με την GFMS.

Μεταξύ των λοιπών πολύτιμων μετάλλων για άμεση παράδοση στο Λονδίνο, το ασήμι υποχώρησε 23 σεντς, ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 13,58 δολ. η ουγγιά. Η πλατίνα υποχώρησε 9 δολ., ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 1.170,50 δολ. η ουγγιά , ενώ το παλλάδιο σημείωσε άνοδο 4,50 δολ., ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 382 δολ. η ουγγιά.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα