Η ατζέντα των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin

Πέμπτη, 04 Μαΐου 2006 13:56
UPD:13:58

Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, τα οποία συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (4/5/2006), αντίστοιχα. Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων:

Α. Συμβούλιο Eurogroup:

1. Διαφορές στο ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή της Ευρωζώνης.

2. Πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και αγορές πετρελαίου

Θα γίνει αναφορά στα αποτελέσματα των συνόδων της G 7, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσιγκτον στις 21 και 22 Απριλίου. Θα γίνει, επίσης, ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το θέμα των τιμών του πετρελαίου, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στις αγορές πετρελαίου.

Β. Συμβούλιο ECOFIN:

1. Προετοιμασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (15/16 Ιουνίου).

- Στρατηγική για την αειφόρο ανάπτυξη.

Το πλαίσιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αειφορία είχε για πρώτη φορά προσδιοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Γκέτεμποργκ (2001), ενώ τέθηκε επί νέας βάσης με τη Στρατηγική της Λισσαβόνας, με σκοπό την διασφάλιση υψηλού επιπέδου ανάπτυξης, απασχόλησης και εκπαίδευσης, προστασίας της υγείας, κοινωνικής συνοχής και περιβαλλοντικής προστασίας. Έκτοτε η Ε. Επιτροπή αποφάσισε την επανεξέταση της Στρατηγικής για την Αειφόρο Ανάπτυξη, καταθέτοντας τις προτάσεις της με σχετική ανακοίνωση τον Φεβρουάριο του 2005, όπου ως κύριες προτεραιότητες για ανάληψη δράσης τίθενται: 1) οι κλιματικές αλλαγές και η καθαρή ενέργεια, 2) η δημόσια υγεία, 3) ο κοινωνικός αποκλεισμός, η δημογραφική κατάσταση και η μετανάστευση, 4) η διαχείριση των φυσικών πόρων, 5) διατηρήσιμο σύστημα μεταφορών και 6) η παγκόσμια φτώχεια και οι αναπτυξιακές προκλήσεις.

Επί των προτεραιοτήτων αυτών βασίστηκαν οι Κατευθυντήριες Γραμμές που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2005, ενώ η αναθεώρηση της Στρατηγικής αναμένεται να ολοκληρωθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2006.

2. Προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2007.

Θα γίνει παρουσίαση του προσχεδίου από την Ε. Επιτροπή.

3. Φορολογία.

- Δέσμη ΦΠΑ

Θα συζητηθεί ένα πακέτο προτάσεων της Ε. Επιτροπής που στοχεύει στην απλοποίηση των διασυνοριακών υποχρεώσεων που απορρέουν από τον ΦΠΑ. Βασική επιδίωξη του εν λόγω πακέτου είναι οι υποκείμενοι στο ΦΠΑ να συναλλάσσονται με μια μόνο φορολογική διοίκηση, αυτή της χώρας εγκατάστασής τους, και μέσω αυτής να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις και να ασκούν τα δικαιώματά τους και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, όπου ενδεχομένως πραγματοποιούν συναλλαγές υπαγόμενες στο ΦΠΑ.

4. Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Εσωτερικού Ελέγχου.

Η Ε. Επιτροπή θα παρουσιάσει εν συντομία στο Συμβούλιο το επικαιροποιημένο Πλαίσιο Εσωτερικού Ελέγχου που συνιστά η προσφάτως συμφωνηθείσα μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 8η Οδηγία για τον υποχρεωτικό έλεγχο των ετήσίων και των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών.

5. Πρόσβαση των ΜΜΕ στις συμβάσεις κρατικών προμηθειών.

Αναμένεται να συνεχισθεί η συζήτηση για τις δυνατότητες διευκόλυνσης της πρόσβασης των ΜΜΕ στις αγορές κρατικών προμηθειών.

6. Νέα στρατηγική για τις δράσεις της ΕΤΕπ εκτός ΕΕ.

Ενόψει της παρουσίασης, στις αρχές Ιουνίου 2006, των προτάσεων της Ε. Επιτροπής για την ανανέωση των εντολών εξωτερικού δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ( ΕΤΕπ) της περιόδου 2007 – 13, αναμένεται να γίνει στο συμβούλιο ECOFIN μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Υπουργών, του Προέδρου της ΕΤΕπ και του αρμοδίου Επιτρόπου σχετικά με το διεθνή ρόλο της Τράπεζας και τη στρατηγική που θα πρέπει να χαραχθεί σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές της δράσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα