Γ’ΚΠΣ - Επιπλέον απώλειες 8.638.000 € από την εφαρμογή του «ν+2»

Πέμπτη, 04 Μαΐου 2006 14:54

Σε επιπλέον περικοπές κοινοτικών πόρων ύψους 8.638.000 € προβαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας της εφαρμογής του κανόνα «ν+2» για το 2005. Ταυτόχρονα προειδοποιεί ότι ο υψηλός αριθμός αιτήσεων εξαίρεσης που κατατέθηκε το 2004 και 2005, οδηγεί σε αυξημένες υποχρεώσεις και πολλαπλάσιους κινδύνους απώλειας χρημάτων για τα έτη 2006 και 2007.

Τα παραπάνω προκύπτουν από απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου κ. Χούμπνερ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα στην απάντηση της η Επίτροπος αναφέρει ότι «σύμφωνα με την ανάλυση της Επιτροπής και εν αναμονή της επιβεβαίωσης από τις ελληνικές αρχές, τα αποτελέσματα της εφαρμογής του κανόνα της αυτεπάγγελτης αποδέσμευσης των πιστώσεων που δεν χρησιμοποιήθηκαν (κανόνας ν+2) για την Ελλάδα για το 2005, καταδεικνύουν στο παρόν στάδιο την ακύρωση των πιστώσεων για τα ακόλουθα ποσά:

Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ETΠA): 7,123 εκατ. ευρώ

Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΕΓΤΠΕ): 1,515 εκατ. ευρώ

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ): 0 ευρώ».

Όπως είπε, από την ακύρωση των πιστώσεων θίγονται τα προγράμματα για τις εξής περιοχές: Αττική, Πελοπόννησος, Ιόνιοι Νήσοι, Νήσοι Νοτίου Αιγαίου, Ανατολική Μακεδονία/Θράκη.

Τέλος, παρ' όλο που η Κομισιόν δεν επιθυμεί να προβεί σε συγκεκριμένη και μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για την εφαρμογή του συγκεκριμένου κανόνα τα επόμενα έτη, επισημαίνει ότι «λόγω της επιβάρυνσης που οφείλεται στις εξαιρέσεις που χορηγήθηκαν για το 2004 και το 2005, θα αυξηθούν οι προσπάθειες που απαιτούνται προκειμένου να καταστεί δυνατή η πλήρης χρησιμοποίηση των πιστώσεων των διαρθρωτικών ταμείων του ΚΠΣ για την Ελλάδα κατά τα προσεχή έτη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα