Τα οικονομικά του no deal- Τι βλέπουν Goldman, Citi και CE στο «εφιαλτικό» σενάριο

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 17:05
UPD:17:06
REUTERS/YVES HERMAN

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Οι φόβοι για «no deal», δηλαδή για μία μη- συντεταγμένη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.,  επιστρέφουν στο προσκήνιο, μετά την απόφαση της Βρετανίδας πρωθυπουργού να αναβάλλει την ψηφοφορία στην Βουλή, αλλά και το μήνυμα των Ευρωπαίων ότι δεν είναι δυνατή η επαναδιαπραγμάτευση. Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η χώρα θα επιλέξει να παγώσει το χρόνο, με μία μονομερή ανάκληση του αιτήματος εξόδου και ένα δεύτερο δημοψήφισμα, τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο. Τι ακριβώς όμως σημαίνει αυτό; Η Goldman Sachs, η Citigroup και η Capital Economics επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τα οικονομικά του no deal. 

Η Goldman εξακολουθεί να αισιοδοξεί- έως έναν βαθμό. Πιστεύει ότι το no deal συγκεντρώνει ακόμη και μετά τις τελευταίες εξελίξεις χαμηλές πιθανότητες. Ωστόδο διαμηνύει πως εάν τελικά τα πράγματα οδηγηθούν εκεί ο αντίκτυπος θα είναι ηχηρός. Όπως εξηγεί οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της κυβέρνησης για πλήγμα στο ΑΕΠ κατά 8% με 10% σε ορίζοντα πενταετίας στηρίζονται σε δύο υποθέσεις: α) ότι θα ανατραπούν άμεσα τα περισσότερα (αν και όχι όλα) οφέλη από τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. και β) ότι η οικονομία θα υποστεί σοβαρό και δη παρατεταμένο αντίκτυπο από τον περιορισμό της καθαρής μετανάστευσης. 

Aπό τον περιορισμό της μετανάστευσης το ισχυρότερο πλήγμα 

Η Goldman εκφράζει κάποιες αμφιβολίες για την πρώτη υπόθεση της Τράπεζας της Αγγλίας- η οποία σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από τις επιλογές πολιτικής του Λονδίνου μετά την έξοδο, αλλά θεωρεί πιθανή τη δεύτερη. Ο αντίκτυπος, όπως τονίζει, θα ξεδιπλωθεί σε ορίζοντα 15 και όχι πέντε ετών. Κάνει λόγο για ένα «σοκ αρνητικής προσφοράς», καθώς η οικονομία της Βρετανίας θα γίνει πιο κλειστή, αλλά δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις επιπτώσεις από το φρένο στη μετανάστευση. 

Οι αναλυτές της Goldman υπολογίζουν ότι από το δημοψήφισμα για το Brexit τον Ιούνιο του 2016 οι καθαρές μεταναστευτικές ροές στην Βρετανία από την Ε.Ε. έχουν μειωθεί κατά 115.000 ετησίως (από 189.000 σε 74.000). Υπολογίζουν ότι εάν η μετανάστευση μειώνεται κατά 100.000 ετησίως μετά την έξοδο από την κοινότητα, το πλήγμα για το ΑΕΠ θα είναι 1,5% σε ορίζοντα πενταετίας και 4,5% σε ορίζοντα 15 ετών. 

Οι πιθανότητες ύφεσης 

Σύμφωνα με την Capital Economics κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την έκταση του πλήγματος στην οικονομική δραστηριότητα σε περίπτωση no deal. Ωστόσο θεωρεί αρκετά πιθανό το σενάριο να παγιδευθεί άμεσα σε ύφεση η βρετανική οικονομία, με το πλήγμα στο ΑΕΠ σε πρώτη φάση να ανέρχεται στο 3%. Η στερλίνα θα βρεθεί σε τροχιά ελεύθερης πτώσης και ο πληθωρισμός θα ακολουθήσει την ανιούσα κατατρώγοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Από την άλλη όμως θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών. Οι αναλυτές της CE θεωρούν πως σε περίπτωση που το πλήγμα στην οικονομία είναι ισχυρό, η κεντρική τράπεζα δεν θα διστάσει να μειώσει τα επιτόκια, ενώ και η όποια κυβέρνηση θα θυσιάσει την δημοσιονομική πειθαρχία για να προωθήσει μέτρα στήριξης. Αποφεύγουν πάντως να προβλέψουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, καθώς επισημαίνουν ότι αυτές θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις, που θα εφαρμοστούν. Καμία πολιτική δύναμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα κάνει σε περίπτωση που γίνει πραγματικότητα το εφιαλτικό σενάριο της άτακτης εξόδου. 

Ο Κόρμπιν στην εξουσία και στροφή 180 μοιρών στην πολιτική;  

Η Citigroup από την πλευρά της σε πρόσφατο σημείωμά της στους επενδυτές προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο ενός «ατυχήματος», δηλαδή μίας εξόδου χωρίς συμφωνία, την οποία στην πραγματικότητα κανείς δεν θέλει- κάτι που πλέον μοιάζει πολύ πιθανό. Ωστόσο περισσότερο έδινε έμφαση στο τι θα γίνει σε περίπτωση ανόδου των Εργατικών και του Τζέρεμι Κόρμπιν στην εξουσία, καθώς οι νέες εκλογές και η ήττα των Τόρις θεωρούνται πιθανό σενάριο. Σύμφωνα με τη Citi από τη μία η αλλαγή σκυτάλης στην κυβέρνηση θα σήμαινε «ριζοσπαστικές» οικονομικές ιδέες, οι οποίες θα μπορούσαν να προβληματίσουν τις αγορές. Από την άλλη όμως θα ενίσχυε τις προσδοκίες για ένα πολύ πιο μαλακό Brexit, γεγονός που θα αντιστάθμιζε τις όποιες επενδυτικές ανησυχίες. Για τη στερλίνα πάντως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Τόσο στο σενάριο του no deal όσο και σε εκείνη της εκλογής Κόρμπιν προβλέπεται να διολισθήσει σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Στις μετοχές οι επενδυτές θα στρέφονταν σε λεγόμενες «αμυντικές επιλογές». 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα