31 εκατ. για την πρώτη στην Ε.Ε. εθνική υποδομή ευφυούς γεωργίας

Προκηρύσσεται το έργο που θα μειώσει 30% - 40% το κόστος της καλλιέργειας
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 22:22
INTIME NEWS/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη (αριστερά) και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά (δεξιά).

Από την έντυπη έκδοση 

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Στην εποχή της ευφυούς γεωργίας εισέρχεται ο εγχώριος πρωτογενής τομέας, καθώς εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η προκήρυξη του έργου «ψηφιακής γεωργίας» από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως γνωστοποίησαν χθες οι δύο υπουργοί, Νίκος Παππάς και Σταύρος Αραχωβίτης, μετά το πέρας της συνάντησης που πραγματοποίησαν με τον Ευρωπαίο επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν.

Ειδικότερα, η πρώτη φάση του έργου έχει ολοκληρωθεί και μέσω του προγράμματος αναμένεται να τοποθετηθούν 6.500 επίγειοι σταθμοί οι οποίοι θα «παρακολουθούν» τις καλλιέργειες, με τον αρχικό στόχο να αφορά την κάλυψη περισσότερων από 15 εκατ. στρέμματα, της μισής δηλαδή καλλιεργητικής έκτασης της χώρας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 31 εκατ. ευρώ και θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη εθνική υποδομή ευφυούς γεωργίας στην Ευρώπη.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο στον τομέα της ψηφιοποίησης και θεωρούμε ότι θα αποτελεί ένα μοντέλο βέλτιστης πρακτικής που θα μπορέσουν να ακολουθήσουν και άλλες χώρες» τόνισε ο Φιλ Χόγκαν.
Από την πλευρά του ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι μέσω της εφαρμογής της ευφυούς γεωργίας επιτυγχάνεται μείωση του κόστους

από 30% έως 40%, αναλόγως με την καλλιέργεια, υπογραμμίζοντας «αυτό από μόνο του είναι ένα ξεχωριστό κίνητρο, συν βεβαίως ότι διαμορφώνονται αλυσίδες αξίας. Διότι ένα προϊόν ψηφιακής γεωργίας είναι πάρα πολύ καλό σήμα αξίας για τον καταναλωτή». 

Σε αυτό το σημείο ο επίτροπος σημείωσε ότι «οι υπουργοί μού είπαν πως σύντομα θα υπάρξουν και κάποια καλά νέα όσον αφορά τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία πλέον θα είναι στη διάθεση των παραγωγών αλλά και των διαφόρων αγροδιατροφικών επιχειρήσεων. Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξετάζεται η δυνατότητα να δοθούν οικονομικά κίνητρα από το 2020 και μετά. Θα υπάρξει λοιπόν ένας συνδυασμός πολλών κονδυλίων: έχουμε τα διαρθρωτικά ταμεία, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, όλα αυτά λοιπόν θα χρησιμοποιηθούν και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για να υπάρχει πρόσβαση σε πιστώσεις». 

Η δεύτερη φάση του προγράμματος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παππάς θα αφορά «την ανάπτυξη δεξιοτήτων του αγροτικού πληθυσμού και την αξιοποίηση ελληνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων ούτως ώστε νέοι Έλληνες γεωπόνοι να μπορέσουν να συμβάλλουν τα μέγιστα, για να γίνουν αυτές οι τεχνολογίες, τεχνολογίες των ανθρώπων». 
Στο μεταξύ, για στήριξη των ελληνικών θέσεων σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στην εξωτερική σύγκλιση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «νομίζω ότι είμαστε στην ίδια πλευρά, έχουμε κατανόηση και η τελική διαμόρφωση θα είναι προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών». 

Παράλληλα, ερωτηθείς για το ζήτημα των δικαιωμάτων και τη χορήγηση μιας ενιαίας ενίσχυσης ανά στρέμμα, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι «η κατάργηση των δικαιωμάτων είναι ένα ζήτημα που το προτείνω σε όλα τα μέλη. Τα δικαιώματα είναι εμπόδιο. Η κατάργησή τους θα ενισχύσει ουσιαστικά την προσπάθεια στήριξης των νέων γεωργών».  Σύμφωνα με τον ίδιο οι Έλληνες αγρότες πέρα από τα «εργαλεία» που προβλέπονται στην ΚΑΠ θα πρέπει, προκειμένου να αυξήσουν τα επίπεδα της παραγωγής και της κερδοφορίας τους, να επικεντρωθούν στο θέμα της  «ποιότητας». 

Αναφερόμενος στα προγράμματα προώθησης των αγροτικών προϊόντων ο κ. Χόγκαν στάθηκε στη στήριξη της ελληνικής φέτας, σημειώνοντας ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αυξηθεί 8% κατ’ έτος οι εξαγωγές φέτας από την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι στις διεθνείς συμφωνίες που έχουμε συνάψει (σ.σ.: Ε.Ε με τρίτες χώρες) έχουμε προσπαθήσει να εξασφαλίσουμε την πλήρη προστασία της φέτας και αναφέρομαι σε συμφωνίες με την Ιαπωνία, το Βιετνάμ, το Μεξικό. Αυτό που απομένει είναι να μπορέσουμε να αδράξουμε και τα οφέλη από την προστασία αυτή».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα