Από την έντυπη έκδοση
Η προσέλκυση άμεσων επενδύσεων προκειμένου να επιτευχθεί ο εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος της αύξησης του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου κατά τουλάχιστον 11% μέσα στο 2019, αλλά και της κάλυψης νέων εκδόσεων ελληνικών ομολόγων συνολικού ύψους τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, είναι ο στόχος της ελληνικής αποστολής με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, η οποία βρίσκεται από χθες στη Νέα Υόρκη.
Στο 20ό επενδυτικό forum για την Ελλάδα της Capital Link, εκτός από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, μεταδόθηκε μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κάλεσε τους επενδυτές να «εμπιστευτούν εκ νέου έναν υποσχόμενο και πάνω απ’ όλα ασφαλή επενδυτικό προορισμό», ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι πλέον διαθέσιμα μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και τις συνεργασίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Στη δική του παρέμβαση, επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, αλλά «δεν σκοπεύει να επιβραδύνει τις μεταρρυθμίσεις». Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα μετά το 2016, καταφέρνοντας να παράξει πρωτογενή πλεονάσματα: «Τα δημόσια οικονομικά είναι ο τομέας όπου η Ελλάδα πραγματικά αρίστευσε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Στην ελληνική αποστολή μετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Δημήτρης Τσάκωνας. Από τον ΟΔΔΗΧ αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες η έκδοση του ετήσιου προγραμματισμού για το 2019, ο οποίος και αναμένεται να προβλέπει νέες εκδόσεις ομολόγων συνολικού ύψους τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν -όπως και μέρος του buffer- για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Στο forum της Capital Link, ο κ. Τσάκωνας υποστήριξε ότι «οι νέες προκλήσεις που αναδύονται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, σχετίζονται κυρίως με την κάλυψη των ακαθάριστων ετήσιων χρηματοπιστωτικών αναγκών της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη διαχείριση του ελληνικού χρέους».
Επισημάνσεις θεσμών
Σε πάνελ με θέμα την παρούσα κατάσταση της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές τους, ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο ανέφερε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα στήριξης του ESM είναι πράγμα θετικό, αλλά ο στόχος είναι η επίτευξη βιώσιμης ανάκαμψης.
«Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αναλήφθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος, ιδίως μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του περιβάλλοντος για επιχειρηματικές δραστηριότητες και επενδύσεις, όπως και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος», είπε στην παρέμβασή του. Για τον Προϋπολογισμό του 2019 είπε ότι θα επιτύχει πλεονάσματα σε ευθυγράμμιση με τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ σημείωσε ότι υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις που απομένουν, θα είναι διαθέσιμη μία επιπλέον δόση ελάφρυνσης χρέους 700 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2019.
O πρώην αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τρα κατέγραψε ως το μεγαλύτερο λάθος του Ταμείου τη «φτωχή» επικοινωνία του με τον ελληνικό λαό. «Τα προγράμματα προσαρμογής είναι σκληρά, χρειαζόταν να έχουμε περισσότερες συζητήσεις και να εξηγήσουμε τι συνέβαινε με την οικονομία», παρατήρησε.