ΑΤΕbank: Σχέδια για επέκταση στη Ν.Α. Ευρώπη

Πέμπτη, 04 Μαΐου 2006 17:12

Η στρατηγική της ATEbank για τα επόμενα χρόνια θα εστιαστεί στη δυναμική περαιτέρω διείσδυση στη λιανική τραπεζική και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στη συγκράτηση των εξόδων, στη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού και στην ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών, ταυτόχρονα με το βασικό στόχο που είναι η προστασία και η πιστοδότηση του αγρότη.

Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Δ. Μηλιάκος μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της.

H ΑTEbank, επισήμανε ο κ. Μηλιάκος, στο πλαίσιο της στρατηγικής της, έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει πρόσθετα έσοδα από τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων γειτονικών χωρών ή και από την υιοθέτηση άλλων μορφών στρατηγικής συνεργασίας (κοινή σύσταση θυγατρικών, joint ventures) με επώνυμους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό διερευνώνται ευκαιρίες εξόδου της τράπεζας στη ΝΑ Ευρώπη, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια για την είσοδό της στην τραπεζική αγορά της Σερβίας.

Αναφερόμενος στο δίκτυο καταστημάτων, που σήμερα αριθμεί 458 μονάδες, ο κ. Μηλιάκος ανακοίνωσε ότι το 2006 θα αυξηθεί κατά δέκα μονάδες, ενώ σύμφωνα με το τριετές επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης της περιόδου 2006 - 2008, προβλέπεται αύξηση του αριθμού των καταστημάτων κατά 40. Ο κ. Μηλιάκος ανακοίνωσε επίσης ότι, εντός του 2006, προβλέπεται να προχωρήσει η Τράπεζα σε προσλήψεις 570 υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ, οι οποίοι θα καλύψουν κενά από πρόσφατες αποχωρήσεις προσωπικού.

Η ΑΤΕbank θα επιδιώξει και κατά το τρέχον έτος την περαιτέρω συστηματική μείωση του υψηλού ποσοστού δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 180 ημερών, με στόχο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο συνολικό χαρτοφυλάκιο του Ομίλου να διαμορφωθεί μέχρι το 2007 σε 7,5%. Με ενισχυμένες προβλέψεις για τις επισφαλείς απαιτήσεις παρέχεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης της εφαρμογής της πολιτικής εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου των δανείων της Τράπεζας.

Από την εφαρμογή του Νόμου για τα πανωτόκια ευνοήθηκαν συνολικά 63.220 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 54.000 ήταν αγρότες. Οι διαγραφές ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,1 δισ. ευρώ αφορούσαν χρέη αγροτών. Οπως επισήμανε ο κ. Μηλιάκος, για τους αγρότες που δεν ρύθμισαν για οποιοδήποτε λόγο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, όπως σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις αλληλόχρεων λογαριασμών, δίνεται η δυνατότητα από την ΑΤΕbank της κατά περίπτωση εξέτασης και ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλών τους, που μπορεί να περιλαμβάνει διαγραφή μέρους της οφειλής τους, αποπληρωμή του υπολοίπου σε μια δεκαετία και επιτόκιο από 10,5% σε 5%.

Ο κ. Μηλιάκος επισήμανε ότι, με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου 2006 της Τράπεζας, διαπιστώνεται έντονα αυξημένη κερδοφορία μετά από φόρους έναντι της προηγούμενης χρήσης, η οποία είναι απόρροια της πολύ θετικής εξέλιξης των εσόδων από προμηθειοφόρες εργασίες, των εσόδων από τόκους σε επαναλαμβανόμενη βάση και της συγκράτησης των λειτουργικών δαπανών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα