Goldman Sachs: Τι άκουσε από τους Έλληνες τραπεζίτες

Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018 13:19
UPD:13:25
REUTERS/David Gray

Την ευκαιρία να μιλήσουν με τα στελέχη των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών είχαν οι αναλυτές της Goldman Sachs στο Ελληνκό Συνέδριο, που οργάνωσαν την περασμένη Παρασκευή. Τι έμαθαν για τους στόχους των ελληνικών τραπεζών και το πώς βλέπουν το σχέδιο της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια. Τα αγκάθια, αλλά και οι προοπτικές ανάκαμψης για τις μετοχές τους. 

To κυρίαρχο θέμα τον τελευταίο μήνα είναι βεβαίως το σχέδιο της ΤτΕ για δραστική μείωση των κόκκινων δανείων σε ορίζοντα τριών ετών. Και οι τέσσερις τράπεζες ανέφεραν ότι το σχέδιο είναι σε πρώιμο στάδιο, ενώ ορισμένες επεσήμαναν πως υπάρχουν επιφυλάξεις εκ μέρους του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας της ΕΚΤ (SSM) για το μέγεθος του Οχήματος Ειδικού Σκοπού (40 δισ. ευρώ). Επιπλέον εκφράστηκαν κάποιες ανησυχίες ότι η μεταφορά των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων θα μπορούσε να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση

Όσον αφορά στα σχέδια της κάθε τράπεζας ξεχωριστά, η Eurobank έδωσε έμφαση στη συμφωνία για συγχώνευση με την Grivalia, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2019, αλλά και στην πρόταση να επιταχύνει το βηματισμό της στην απαλλαγή από τα κόκκινα δάνεια. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 θα καταθέσει στον SSM τα στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ θα ολοκληρώσει τη διατίμηση των τιτλοποιήσεων. 

Η Alpha Bank από την πλευρά της άφησε να εννοηθεί ότι οι βασικοί περιορισμοί για την πώληση των κόκκινων δανείων πηγάζουν από την «αλλοίωση» (dilution) που συνδέεται με τους αναβαλλόμενους φόρους. Θα μπορούσε υπό αυτές τις συνθήκες να ακολουθήσει το μοντέλο αναδιάρθρωσης της Eurobank για να απομακρύνει τον κίνδυνο του dilution. Παράλληλα ανέφερε ΄τοι δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ εμπίπτουν στον νόμο Κατσέλη. 

Η Εθνική Τράπεζα άφησε να εννοηθεί ότι θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με πιο σταδιακά βήματα από τη Eurobank. Αναμένει απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) 2% το 2019-2020. 

Η Πειραιώς ανέφερε ότι ο SSM δεν έχει ακόμη απαντήσει επί του σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια που κατέθεσε τον Σεπτέμβριο. Αποκάλυπτε επίσης ότι σχεδιάζει να εκδώσει έναν Tier 2 το 2019 και ένα «πρόσθετο εργαλείο» το 2020. 

Οι προοπτικές των μετοχών

Η Goldman συστήνει την αγορά των μετοχών Alpha Bank προσδιορίζοντας την τιμή- στόχο σε ορίζοντα 12 μηνών, στα 2,45 ευρώ. Το τελευταίο κλείσιμό της πριν την έκθεση ήταν στα 1,27 ευρώ. 

Η σύστασή της για τις μετοχές των τριών άλλων τραπεζών είναι ουδέτερη, που ισοδυναμεί με παρότρυνση για διακράτηση. Για την Eθνική Τράπεζα η τιμή- στόχος είναι στα 2,76 ευρώ έναντι τελευταίου κλεισίματος στα 1,24 ευρώ. Για την Πειραιώς η τιμή στόχος είναι 3,25 έναντι κλεισίματος στα 0,96 ευρώ και για την Eurobank η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 1,03 ευρώ από κλείσιμο στα 0,53 ευρώ.  

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα