Περισσότερo και συχνότερα ταξιδεύουν για αναψυχή οι Ελληνες

Πέμπτη, 04 Μαΐου 2006 19:39

Ανοδικές τάσεις στον αριθμό και στη συχνότητα πραγματοποίησης ταξιδιών, καταγράφει, μεταξύ άλλων, η έκτη ετήσια έρευνα για την τουριστική συμπεριφορά των Ελλήνων που διενήργησε η Kapa Research και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έκθεσης τουρισμού «Τουριστικό Πανόραμα 2006».

Ενας στους δύο Ελληνες (51,2%) προγραμματίζουν για φέτος περίπου ίδιες διακοπές με πέρυσι (49,4% πέρυσι). Ποσοστό περίπου 31,7% δηλώνει ότι θα κάνει λιγότερες ή πιο οικονομικές διακοπές (33,9% στην έρευνα του 2005).

Η καθαριότητα, η τοποθεσία και η τιμή αποτελούν τα βασικότερα κριτήρια επιλογής καταλύματος, με αυτή τη σειρά προτίμησης.

Ραγδαία ανερχόμενη πηγή ενημέρωσης αναδεικνύεται το Ιντερνετ, που αποτελεί πλέον την δεύτερη πηγή ενημέρωσης για την επιλογή καταλύματος μετά τις συστάσεις συγγενών και φίλων.

Σημαντικό είναι το ποσοστό (44,7%) όσων θεωρούν πως στην χώρα μας προσέχουν περισσότερο τους ξένους τουρίστες σε σχέση με τους Έλληνες.

Το 87% των Ελλήνων πραγματοποίησε ένα τουλάχιστον ταξίδι αναψυχής στην Ελλάδα (58,7%) ή στο εξωτερικό (6,8%), ενώ ποσοστό 21,5% δήλωσε ότι ταξίδεψε και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η τάση αυτή είναι ανοδική την τελευταία διετία, ενώ σταθερά ανοδική είναι και η τάση των Ελλήνων που πραγματοποιούν κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό. Το σχετικό ποσοστό φθάνει στο 45,3%.

Το 52,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δαπανά άνω των 900 ευρώ για τις διακοπές του, ενώ ποσοστό 44,2% δηλώνει ότι δαπανά έως 900 ευρώ. Και στις δύο κατηγορίες καταγράφεται ανοδική τάση την τελευταία τριετία. Ποσοστό 17,7% δηλώνει ότι ξοδεύει για τις διακοπές του άνω των 1.500 ευρώ.

Ο μέσος όρος διάρκειας καλοκαιρινών διακοπών των Ελλήνων είναι οι δύο εβδομάδες (ποσοστό 24%). Το 16,3% κάνει διακοπές διάρκειας δέκα ημερών. Συνολικά το 71,3% δηλώνει διάρκεια διακοπών έως έναν μήνα και ποσοστό 27,5% διάρκεια άνω του μήνα. Στην τελευταία κατηγορία (άνω του μήνα) καταγράφεται ανοδική τάση.

Επιβεβαιώνεται η τάση διαμονής κυρίως σε ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες (33%), με δεύτερη επιλογή τα ξενοδοχεία (27%).

Σταθερά, μήνας διακοπών για τους Ελληνες παραμένει ο Αύγουστος (60%) με δεύτερη προτίμηση τον Ιούλιο (25,8%).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα