AngloGold: Χαμηλότερες ζημίες, μετά την άνοδο του χρυσού

Παρασκευή, 05 Μαΐου 2006 11:00

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ζημίες, εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χρυσού στον κόσμο, AngloGold Ashanti Ltd., καθώς η τιμή της ράβδου του πολύτιμου μετάλλου, αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 25 ετών.

Οι καθαρές ζημίες το τρίτο τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, μειώθηκαν στο 1,07 δισ. ραντ (177 εκατ. δολ.) ή 4,05 ραντ ανά μετοχή από 1,46 δισ. ραντ ή 5,52 ραντ ανά μετοχή το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ, προς το Χρηματιστήριο της πόλης.

Ο χρυσός, διαπραγματεύθηκε στα 668,80 δολ. η ουγγιά στις 2 Μαΐου και στα υψηλότερα επίπεδα για χρονικό διάστημα πλέον των 25 ετών, μετά την αύξηση της ζήτησης από τους επενδυτές, οι οποίες επεδίωκαν υψηλότερες αποδόσεις από τις αντίστοιχες των μετοχών και των ομολόγων. Η άνοδος των τιμών του χρυσού δεν βοήθησαν τα ορυχεία της Νοτίου Αφρικής, να αυξήσουν τόσο τα κέρδη τους όσο οι ξένες εταιρείες, μετά την άνοδο του ραντ κατά 10% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ το τελευταίο εξάμηνο. Χθες, Barrick Gold Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χρυσού στον κόσμο, με έδρα το Τορόντο του Καναδά, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 224 εκατ. δολάρια.

Οι μετοχές της AngloGold, έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 5,9% και είχαν τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των τριών μεγαλυτέρων εταιρειών παραγωγής χρυσού της Νοτίου Αφρικής. Οι μετοχές της Gold Fields Ltd., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής χρυσού της Αφρικής, σημείωσαν άνοδο 33% και της Harmony Gold Mining Co., αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 16%.

Οι πωλήσεις της AngloGold μειώθηκαν 0,5%, στα 4,46 δισ. ραντ. Η παραγωγή το τρίμηνο μειώθηκε 10% στο 1,34 εκατ. ουγγιές, καθώς οι εργαζόμενοι άργησαν να επιστρέψουν στις θέσεις τους μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Το ραντ ισχυροποιήθηκε 6,2% κατά μέσον όρο στα 6,14 ανά δολάριο το τρίμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, καλύπτοντας την άνοδο του χρυσού σε ραντ στο 7,6%. Η τιμή της ράβδου σε δολάρια, αυξήθηκε το τρίμηνο σε ποσοστό της τάξης του 14%.

Η AngloGold ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χρυσού στον κόσμο μέχρι το 2002, όταν την ξεπέρασε η Newmont Mining Corp. με έδρα το Ντένβερ και η Barrick, που φέτος αγόρασε την ανταγωνίστριά της Placer Dome Inc. αντί του ποσού των 10,4 δισ. δολαρίων. Πέρυσι, η προσπάθεια εξαγοράς της Gold Fields από την Harmony, απέτυχε. To 2001, η AngloGold άρχισε τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Gold Fields, οι οποίες όμως δεν έλαβαν τελική μορφή προσφοράς.

Περαιτέρω άνοδος των τιμών του χρυσού, ενδέχεται να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές σε εταιρείες χρυσού της Νοτίου Αφρικής, επειδή αυτές έχουν μεγαλύτερες πηγές του μετάλλου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα