Του Κώστα Ιωαννίδη
Η ανεξαρτησία των κινήσεων στην Αθήνα, ακόμα και σε μέρες γενίκευσης της φυγής κεφαλαίων από το μετοχικό ρίσκο παγκόσμια, αναζητώντας καταφύγιο στα ομόλογα, υπογραμμίζει τη διαφορετικότητα, που τώρα μας βγαίνει… σε καλό.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Η δυναμική στην αγορά της Αθήνας έδωσε αυτή τη βδομάδα… «εξετάσεις», με επιτυχία ως τώρα. Αφορούσαν στις αντοχές που θα εμφάνιζαν οι τιμές των μετοχών και των δεικτών, τις μέρες που διεθνώς γκρεμίζεται η διάθεση για ρίσκο. Η αγορά μας, εν μέσω έντονου αρνητισμού για τις μετοχικές αξίες παγκόσμια, πάλεψε για να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών από την πρόσφατη άνοδο, που πέρασε τον ΓΔ πάνω από τις 650 αποφασιστικά. Η επιτυχία του συστήματος αυτή τη βδομάδα είναι ότι δεν υπήρξε κλείσιμο κάτω από τις 650 μονάδες, χάρην της στάσης και από τις κινήσεις ισχυρών θεσμικών, αμυντικού χαρακτήρα, απέναντι στις εισαγόμενες πιέσεις. Για αυτό σήμερα η εντύπωσή μας είναι πως θα γίνει ευκολότερο για τους αισιόδοξους το κλίμα κατά τη διαπραγμάτευση.
Με τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης σε πτώση της τάξης του -1%, μετά από γερή βουτιά σε όλα τα ασιατικά χρηματιστήρια, η αγωνία των επενδυτών στη Αθήνα ήταν δικαιολογημένη. Τα νέα είχαν φθάσει στα γραφεία των χρηματιστηριακών εταιριών. Πιάστηκε η CFO της Huawei στον Καναδά για να εκδοθεί στις ΗΠΑ, με κατηγορίες πως παραβίασε η εταιρία της τις κυρώσεις που επέβαλλαν οι ΗΠΑ στο Ιράν. Οι αναλυτές συνειδητοποίησαν πως οι εντάσεις στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ Κίνας δεν ήταν το κεντρικό πεδίο διαμάχης. Η κυριαρχία στον τεχνολογικό τομέα αποτελούσε τη βάση αυτής της κίνησης, έναντι μιας manager εταιρίας που εκτός από smartphones κατασκευάζει και συστήματα υποδομών για την 5G κινητή τηλεφωνία. Αυτή θεωρείται απαραίτητη για το ΙοΤ, το Internet των έξυπνων οικιακών συσκευών.
Από τη Merit Sec σημείωναν χθες το πρωί: Η κλειστή Αμερική και η υποχώρηση της απόδοσης του 10ετους ομολόγου στο 4,12% mid ytm (αντίστοιχη πτώση καταγράφηκε και στην Ιταλία 3,06 mid ytm) σήμαναν μια σταθεροποιητική συνεδρίαση. Τεχνικά, η υποχώρηση κάτω από τις 630 μονάδες ακυρώνει την ανοδική προσπάθεια. Από την άλλη, η μεταβλητότητα των Διεθνών Αγορών δεν θα μας αφήσει ανεπηρέαστους και ενδέχεται να οδηγήσει σε ταλαντώσεις εντός της περιοχής των 650 - 620 μονάδων. Σημειώνουμε ότι το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο του έτους αποτελεί η ζώνη των 680 - 700 μονάδων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παράταση του Ελληνικού Συστήματος εγγύησης καταθέσεων για τα Πιστωτικά Ιδρύματα μέχρι την 31η Μαΐου 2019, βάσει των Ενωσιακών κανόνων για τις Κρατικές ενισχύσεις. Από εκεί και πέρα, η απουσία σημαντικών ειδήσεων στο εσωτερικό και τα περιορισμένα αποτελέσματα που δημοσιεύονται για το εννεάμηνο, αυξάνουν σημαντικότατα την εξάρτηση του Χ.Α. από την πορεία των Διεθνών Χρηματιστηρίων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
Ωστόσο και χθες, μετά την εγγραφή του κατώτερου, από τις 14:00 ως τις 16:47, η ζήτηση ξεπερνούσε σταθερά την προσφορά για αρκετά blue chip. Έτσι, ο ΟΤΕ για παράδειγμα, από σημαντικές απώλειες έκλεισε με κέρδη όπως συνέβη με τις ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ, ενώ ο ΟΛΠ κρατήθηκε ως το τέλος με άνοδο άνω του +1%. Ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, παρά την παρουσία των διαχειριστών από τις ΗΠΑ. Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε, πως ακόμα και αυτοί, που αισθάνθηκαν καλύτερα τις πιέσεις στη Wall Street, δεν λειτούργησαν στην Αθήνα με πανικό. Αντίθετα, έδειξαν να συμφωνούν, για την ώρα, με την θέση των περισσότερων θεσμικών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ότι το ΧΑ είναι μια χρηματιστηριακή κατηγορία, μόνο του.
Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών αν οι Διεθνείς Αγορές συνεχίσουν να κινούνται καθοδικά, πρώτη ένδειξη αδυναμίας για τον Γενικό Δείκτη θα είναι επιβεβαιωμένα κλεισίματα χαμηλότερα των 645 μονάδων. Απόλυτα σημαντικές οι στηρίξεις στις 619 και 610 - 607 μονάδες. Για τον δείκτη των blue chip χάθηκε η πρώτη στήριξη στις 1712 μονάδες και οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 1650 και 1623 μονάδες.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σημαντικές απώλειες κατέγραφε στα μέσα της συνεδρίασης η Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να πραγματοποιεί στις 9 μ.μ. «βουτιά» 450 μονάδων ή 1,78%, εν μέσω των ανησυχιών για τις εμπορικές εξελίξεις. Την ίδια ώρα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διολισθαίνει κατά 0,68%, με τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 να υποχωρεί κατά 1,48%.
Με μικτά πρόσημα κατέληξαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street, με την προσοχή των επενδυτών να επικεντρώνεται στο εμπόριο, στη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, στις διακυμάνσεις των αμερικανικών ομολόγων και στην πτώση της τιμής του πετρελαίου. Ο Dow Jones υποχώρησε 0,32% ή 79 μονάδες στις 24.947, ο S&P κατέγραψε απώλειες μόλις 0,15% στις 2.695 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,42% στις 7.188 μονάδες.
Νωρίτερα ο βιομηχανικός δείκτης είχε φτάσει να χάνει έως και 785 μονάδες ενώ οι S&P και Nasdaq υποχωρούσαν άνω του 2%. Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (-3,4%) και JP Morgan (-2%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Cisco Systems (+2,1%) και Visa (+1,5%).
ΕΥΡΩΠΗ
Το «φάντασμα» του Οκτωβρίου πλανάται πάνω από τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κατέγραψαν βαριές απώλειες -στην πλειονότητά τους άνω του 3%- καθώς η αισιοδοξία για τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αποδείχθηκε πρόσκαιρη.
Την ίδια ώρα η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei στο Βανκούβερ και η επικείμενη έκδοσή της στις ΗΠΑ, με την κατηγορία της παραβίασης των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, έρχονται να εντείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών.
Οι τελευταίοι θεωρούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα δυσχεράνει σημαντικά τις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ, ελαχιστοποιώντας τα περιθώρια εξεύρεσης λύσης στο φλέγον ζήτημα των εμπορικών δασμών.
Στο διεθνές κλίμα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η νέα «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου, καθώς οι προτεινόμενες μειώσεις της παγκόσμιας παραγωγής δεν «πείθουν» τους επενδυτές, τη στιγμή που η σύνοδος του ΟΠΕΚ δεν έχει μέχρι στιγμής καταλήξει σε συμφωνία.
Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διολίσθησε κατά 3,2%, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 3,5%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 3,3%. Στον ευρωπαϊκό νότο, απώλειες 3,5% κατέγραψε ο ιταλικός FTSE MIB, με τον ισπανικό IBEX 35 να διολισθαίνει κατά 2,8%. Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν τα ορυκτά, λόγω της υψηλής έκθεσης στην κινεζική οικονομία, ενώ απώλειες εμφανίζουν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 3,1%. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg, ο συγκεκριμένος δείκτης έχει χάσει 1,4 τρισ. δολάρια (1,2 τρισ. ευρώ) της αγοραίας αξίας του καθώς οι φόβοι αύξησης των επιτοκίων και η επιβράδυνση της ανάπτυξης οδηγούν σε ρευστοποιήσεις. Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης έχει προκαλέσει εκροές κεφαλαίων ύψους 62 δισ. δολαρίων (54,5 δισ. ευρώ) από την Ευρώπη φέτος.
ΧΑ
Παρά τις ρευστοποιήσεις διεθνώς, ο ΓΔ διατήρησε κλείσιμο άνω των 650 μονάδων
Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πορεία που ήταν, για τρίτη μέρα στη σειρά, σταθεροποιητική εντέλει. Η πορεία του ΓΔ έγινε σε αρνητικό πεδίο μόνιμα, με ελάχιστο μέρας στις 644,38 από 646,83 την Τετάρτη, (ήταν η τιμή του στις 13:46). Μετά τις 10:36 η σταθερή πτωτική δυναμική που του έδωσαν οι επενδυτικές επιλογές, διαμόρφωσε πορεία για τον μέσο όρο από τις 652 προς τις 644,4 μονάδες, χωρίς πισωγυρίσματα. Υπήρξε σημαντικό διάστημα με κίνηση από το κατώτερο προς τις 655 μονάδες, αντίθετα από μια ισχυρή διάθεση για φυγή από το ρίσκο που επικράτησε πανευρωπαϊκά.
Μετά τις 13:46, που εμφανίστηκε το κατώτερο μέρας άρχισε πορεία προς το μέγιστο στις 654,39 από τις 657,87 μονάδες την Τετάρτη, που σημειώθηκε στις 16:45. Ακολούθησε μικρής διάρκειας καθοδική κίνηση από τις 654,4 προς τις 651,08 μονάδες. Η τιμή ανοίγματος στις 652,46 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 3,50 μονάδων. Έτσι, κατόρθωσε η αγορά να διατηρήσει τα περισσότερα από τα κέρδη της Δευτέρας, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει και την εμπιστοσύνη των κερδοσκόπων γιατί εμφάνισε χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών.
Υπολογίσιμες πιέσεις εμφανίστηκαν σε ένα μεγάλο διάστημα στο πρώτο μέρος. Στην ελεύθερη διαπραγμάτευση είχαμε πτωτική κίνηση νευρικά από τις 10:35 ως τις 13:47. Ήταν σύνοδος παρόμοια με την προηγούμενη. Στις 17:00 τον άφησαν στις 651,08. Η ζήτηση κόντραρε με την προσφορά στις δημοπρασίες. Υπήρξε ελαφρά άνοδος αλλά τον έκλεισαν στις 652,04 από 656,92 την προηγούμενη, ορίζοντας κλείσιμο πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Τη σύνοδο σφράγισε το χαμηλό συναλλακτικό ενδιαφέρον για ελεύθερες συναλλαγές, ενώ αφορούσε κατά 2,446 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε πλήρη συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν νευρικότητα και 11 μονάδων εύρος διακύμανσης της απόδοσης τους. Τελικά, με την απόδοση που ανέβηκε 10 μονάδες βάσης μέσα στη μέρα, πλησίασε το 4,25%.
Ήταν σύνοδος με λιγοστές εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 644,38 από 646,83 ήταν 51,7 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους στις 592,70 από τη σύνοδο της 20/11. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με καθοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που δεν βελτιώθηκε σε επίπεδο μεταβολών προς το τέλος, ενώ οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν πτωτικό ξεκίνημα και ανάλογη συνέχεια. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 652,04 μονάδες που ήταν 7,6 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 2,4 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Ήταν μια σύνοδος με περίπου ίδιο (10 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 11,0 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 47,525 από 47,840 δις ευρώ. Έξη blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ΠΕΙΡ +2,32%, ΟΛΠ +1,03%, ΟΤΕ +0,64%, ΕΛΠΕ +0,63%, ΕΥΡΩΒ +0,18%, και ΦΡΛΚ +0,11% ενώ 16 έκλεισαν με πτωτική μεταβολή.
Μέτρησαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,26% από -0,41%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -2,96% από +0,75% την προηγούμενη σύνοδο, την ΕΤΕ στο 0,00% από +1,05%, ΕΥΡΩΒ +0,18% από -3,55% και την ΠΕΙΡ στο +2,32% από -0,11%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -0,47% από +0,46%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (6 από 10) blue chip έναντι των καθοδικών (16 από 14) και τρία ΟΠΑΠ ΛΑΜΔΑ και ΕΤΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -74% και έφθασε στις 652,04 από 656,92 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1705,11 από 1720,96 μονάδες με μεταβολή -0,92%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν οριακά προς τα πάνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο ανώτερο της μέτριας ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,869 από 34,171 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,446 από 0,664 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 33,904 από 31,513 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,874 από 1,224 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 30 από 41 των καθοδικών 54 από 46 και 39 από 34 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Τα δυσοίωνα στοιχήματα συνεχίστηκαν και αυξήθηκαν τα ανοικτά ΣΜΕ
Αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, σχολιάζοντας την αμυντική στάση των θεσμικών αυτή τη βδομάδα, θυμίζουν πόσο «άτυχη» ήταν η αγορά την περίοδο της παγκόσμιας ανόδου. Τότε που οι μετοχικοί δείκτες ανέβαιναν και η αγορά μας είχε ομπρέλα «προστασίας» από τη βροχή των φθηνών προς επένδυση κεφαλαίων. Την είχαν κατασκευάσει οι επί δεκαετίες ασυλλόγιστες πολιτικές δανεισμού, για την ενίσχυση της κατανάλωσης και η απαράδεκτη άρνηση των πολιτικών ηγετών να συνεννοηθούν.
Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη πορεία σχήματος V. Η τιμή ανοίγματος ήταν οι 1707,12 μονάδες, με πτωτικό χάσμα 13,8 μονάδων. Το ελάχιστο ήταν οι 1688,11 και εμφανίστηκε στις 13:46. Το μέγιστο μέρας στις 1713,30 μονάδες ήρθε στις 16:47. Το κλείσιμο ορίστηκε στις 1705,11 με μεταβολή -0,92%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 11,050 εκατ. ευρώ.
Για στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Δεκεμβρίου, άλλαξαν χέρια 1394 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 1709,50, κατώτερο τις 1681,25 και τελευταίες πράξεις στις 1698,00 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 204 ΣΜΕ για τη σειρά Ιανουαρίου, με τελευταίες πράξεις στις 1704,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 4006 από 3694 και της σειράς Ιανουαρίου διαμορφώθηκαν σε 219 από 225 ΣΜΕ.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 3927 συμβόλαια λήξης Δεκεμβρίου και 564 για την επόμενη σειρά, της ΕΤΕ με 45146 και 3169 για την επόμενη, της ΕΥΡΩΒ με 5838 και 1957, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 2565 και του ΟΤΕ με 720 λήξης Δεκεμβρίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 7000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, και στα 1000 για ΜΠΕΛΑ.
Για τους συμμετέχοντες στην αγορά παραγώγων ιδιώτες επενδυτές, αξίζει η παρουσίαση των εκτιμήσεων για τον τραπεζικό δείκτη και τον 25άρη του Λουκά Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ:
«Ο δείκτης Τραπεζών συνεχίζει να παλεύει για να παραμείνει πάνω από την ζώνη των 460 - 470 μονάδων. Μόνο διάσπαση των 520 μονάδων, μπορεί να οδηγήσει σε προσέγγιση του επόμενου σημαντικού επιπέδου των 550 μονάδων, που αποτελεί επίπεδο Fibonacci 38,20% της τελευταίας μεγάλης πτωτικής κίνησης. Οι 460 μονάδες αποτελούν και την 1η κοντινή στήριξη, με τις 437 και 400 μονάδες να αποτελούν τις πρόσφατα δοκιμασμένες γραμμές αμύνης
O Γενικός Δείκτης, προσπαθεί να κρατήσει το σημαντικό επίπεδο των 647 - 645 μονάδων, για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να προσεγγίσει το επόμενο επίπεδο ισχυρών αντιστάσεων των 675 μονάδων. Ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 645 μονάδες θα επιβαρύνει ξανά την ήδη τεχνικά αρνητική εικόνα του, ανοίγοντας την όρεξη των "short sellers" για τις 615 μονάδες.
Αντίστοιχα έγκυρη καθοδική ημερήσια διάσπαση των 1690 μονάδων στον FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες επαναπροσέγγισης της ζώνης αντίστασης των 1660 και 1635 μονάδων. Οι 1609 μονάδες αποτελούν την 1η κοντινή στήριξη με επόμενη τις 1570».
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά τις πιέσεις που υφίστανται οι Διεθνείς Αγορές, προσπαθεί να κρατήσει τα κεκτημένα επίπεδα των προηγουμένων ημερών. Όμως η μακροπρόθεσμη εικόνα της Χρηματαγοράς και της Ελληνικής Οικονομίας δεν έχει αλλάξει. Επιπλέον το διεθνές οικονομικό κλίμα αλλάζει, μετά από μια δεκαετή άνοδο, με την οποία εμείς ουδέποτε συγχρονιστήκαμε. Όταν όλες οι Αγορές έκαναν party, "πλέοντας σε πακτωλούς ρευστότητας", εμείς ασχολούμασταν πως θα σωθούμε από την χρεοκοπία, έχοντας απολέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών (κυρίως των Τραπεζών).
Έτσι ο σημερινός κίνδυνος είναι στην χειρότερη περίπτωση να ακολουθήσουμε τις Διεθνείς Αγορές στο πτωτικό σπιράλ τους, ενώ στην καλύτερη να μην μπορέσουν να αντιδράσουν στον βαθμό που θα έπρεπε, τόσο Ελληνική Οικονομία όσο και η Χρηματιστηριακή Αγορά.
Η 13η Σύνοδος των "G20" στo Buenos Aires, δεν καθησύχασε τις Αγορές όσον αναφορά την αποκλιμάκωση του Σινο -Αμερικανικού εμπορικού πολέμου, αφού το μόνο που επιτεύχθηκε ήταν μια ασταθής ανακωχή για περίοδο 90 ημερών. Όμως πλέον, το Διεθνές Οικονομικό Σύστημα και οι Εμπλεκόμενοι στις Αγορές είναι επιφυλακτικοί και οποιαδήποτε αρνητική είδηση (πχ σύλληψη της CFO της Κινέζικής "Huawei"), μεγεθύνεται, ενώ μέχρι πρότινος οποιαδήποτε αρνητική είδηση την αγνοούσαν, ή την υποβάθμιζαν, δείγμα ότι αλλάζει η μακροπρόθεσμη τάση της Παγκόσμιας Οικονομίας.
Έτσι η Ελληνική Οικονομία και Χρηματαγορά, με δεδομένα τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, παραμένει εύθραυστη.
Η Ιταλική κρίση για τον προϋπολογισμό και το ύψος του ελλείμματος συνεχίζεται, αν και σε χαμηλότερους τόνους. Η αντιστροφή της καμπύλης των Αμερικανικών ομολόγων, με μείωση των μακροπρόθεσμων και αύξηση των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων, εκφράζει τον φόβο των Θεσμικών Επενδυτών για περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος την επόμενη 3ετια. Επιπρόσθετα οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συνεχίζονται, με εναλλαγή Περιοχών και Χωρών, με το πρόβλημα της Κριμαίας - Ουκρανίας να παραμένει πρωτεύον στην παρούσα φάση.
Επιπλέον τα εγγενή διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδος παραμένουν. Ο νέος προς κατάθεση προϋπολογισμός συνεχίζει στο ίδιο σκεπτικό υπέρ φορολόγησης και παροχολογίας, διατηρώντας το 10ετες Ελληνικό ομόλογο στο απαγορευτικό επίπεδο του 4,20%. Έτσι επιμελώς μειώνονται οι προσδοκίες για έξοδο στις Αγορές σε άγνωστο χρόνο εντός του 2019, ξεχνώντας την 10ετη έκδοση και στοχεύοντας, στην καλύτερη περίπτωση, σε μία 5ετη, η 3ετη έκδοση.
Οι ήδη πετσοκομμένες (τα προηγούμενα χρόνια) Δημόσιες επενδύσεις, για άλλη μια χρονιά μειώθηκαν περαιτέρω, οι Ιδιωτικοί μισθοί για πρώτη φορά από το 2014 έπεσαν περίπου 3,5%, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι (μόνιμοι και μετακλητοί) συνεχίζουν να αυξάνονται και μαζί και το Δημόσιο χρέος, που αισίως έφτασε τα 356 δισ. ευρώ (9/2018).
Παρά τις μικρές μακροοικονομικές αχτίδες φωτός (μικρή μείωση ανεργίας λόγω ελαστικών μορφών απασχόλησης) και τις προγραμματισμένες παροχές τέλος έτους, με δυσκολία συντηρείται το οικονομικό κλίμα στα τρέχοντα έρποντα επίπεδα. Έτσι εκτιμούμε ότι δεν θα επιτευχτεί ο προϋπολογισμένος στόχος ανάπτυξης του 2,10% για το 2018 και με τέτοιους ρυθμούς θα χρειαστούμε τουλάχιστον 10 χρόνια για να επανέλθουμε στα επίπεδα του 2008.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, συνεχίζουν να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας αισίως τα 185 δισ. ευρώ (δηλ. το ετήσιο ΑΕΠ), εξαιτίας της υπέρ φορολόγησης και απομένει ακόμα ο βαρύς φορολογικά Δεκέμβριος. Αν προσθέσουμε σε αυτά και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, τότε το μακροοικονομικό μέλλον της Χώρας εμφανίζεται προβληματικό.
Οι Τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν τον "αδύναμο κρίκο", παρά την αντίδραση των τελευταίων ημερών. Η συγχώνευση Εurobank - Grivalia δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στην Αγορά, που θέλει χρόνο για να αξιολογήσει πλήρως το συγκεκριμένο εγχείρημα. Όμως το βασικό πρόβλημα των Τραπεζών, που είναι η αύξηση της ρευστότητας (μέσω καταθέσεων, ή ταχύτερης είσπραξης - μείωσης των "κόκκινων" δανείων) δεν λύνεται. Αντίθετα για πρώτη φορά από το 2017, οι συνολικές καταθέσεις του Συστήματος μειώθηκαν κατά περίπου 343 εκατομμύρια.
Συμπερασματικά, η Ελληνική Αγορά ελπίζουμε να διατηρήσει την έλλειψη συγχρονισμού που είχε την τελευταία 10ετια με τις Διεθνείς Αγορές, προς όφελός της αυτή την φορά, αν και το εγχείρημα είναι αρκετά δύσκολο αν συνεχιστεί η πίεση των Ξένων σε μεγαλύτερο βαθμό και χρόνο. Χρειάζεται εγρήγορση και αυξημένη επιφυλακή, αφού πέραν της διεθνούς αστάθειας, πρέπει να λάβουμε υπόψη και τα δικά μας πολιτικά και οικονομικά δρώμενα…
Επιλέγουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις, σε επιλεγμένα επιθυμητά τεχνικά σημεία, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας την χρήση στρατηγικών 'stop losses".
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές αγωνίστηκαν για να διατηρήσουν τα έστω και περιορισμένα κέρδη τους σήμερα Παρασκευή 7/12 εν μέσω φημών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε κάνει την τελευταία κίνηση με τις αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ, ενώ το πετρέλαιο έπεσε εκ νέου, καθώς οι παραγωγοί διαφώνησαν στις λεπτομέρειες για μια περικοπή της παραγωγής.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο +0,33%, αν και ακολούθησε την κατά -1,8% συρρίκνωση την Πέμπτη.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας πρόσθεσε 0,82% και τα κινεζικά χρηματιστήρια +0,3% αλλά στη συνέχεια τα κέρδη έγιναν οριακά. Τα συμβόλαια E-Mini για το S & P 500 ξεκίνησαν πιο σταθερά, αλλά έπεσαν τελευταία κατά 0,1%.