Χρηματιστήριο Αθηνών: Στον «αέρα» οι 650 μονάδες, υπό πίεση οι τράπεζες

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 14:51
UPD:14:51
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Απώλειες για τρίτη διαδοχική ημέρα παρουσιάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το τεχνικό όριο των 650 μονάδων να τίθεται εν αμφιβόλω, ενώ μέσω του διευρυμένου sell-off στις διεθνείς αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης, περίπου τρεις ώρες πριν τη λήξη της συνεδρίασης, υποχωρεί κατά 1,24% και διαμορφώνεται στις 648,77 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος δέχεται τις υψηλότερες απώλειες, οι οποίες υπερβαίνουν το 3,50%, καθώς η Alpha Bank διολισθαίνει κατά 4,70%, η Εθνική Τράπεζα κατά 3,65%, η Eurobank κατά 2,65% και η Πειραιώς κατά 1,60%.

Οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων επηρεάζονται δυσμενώς από τις διεθνείς τάσεις, ενόσω τελούν εν αναμονή κάποιας θετικής είδησης, η οποία θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα ενός νέου αγοραστικού κρεσέντο, ανάλογου μ’ αυτού της Δευτέρας.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι αυτή η αισιόδοξη εξέλιξη παραμένει στα… αζήτητα, κάτι το οποίο ενδεχομένως να ισχύσει και τις επόμενες εβδομάδες, έως το τέλος του 2018.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό τις υψηλότερες απώλειες παρουσιάζει η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία υποχωρεί κατά 3,85%, ενώ στο 2,70% καθορίζονται οι απώλειες για τις μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Viohalco και Grivalia Properties. Ταυτόχρονα, πέριξ του 2,00% διαμορφώνεται η κάμψη για τις μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίου.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των μετοχών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο δύο βρίσκονται σε θετικό έδαφος -Fourlis και ΕΛΠΕ.

Το κύμα πιέσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως προαναφέρθηκε, προέρχεται από το… εξωτερικό και συνιστά απόρροια των τελευταίων εξελίξεων γύρω από το παγκόσμιο εμπόριο, με τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να παραμένουν «άλυτες».

Περαιτέρω προβληματισμό προκάλεσε και η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, στο Βανκούβερ, με την κατηγορία της παραβίασης των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. Η ίδια μάλιστα, αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ώρες στις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η εξέλιξη ενδεχομένως θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων την πρόοδο που επιτεύχθηκε μέσω της 90ήμερης εκεχειρίας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα