Επενδύσεις ζητά ο Τραμπ από τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Σε καλό κλίμα η συνάντηση στελεχών των VW, Daimler, BMW στις ΗΠΑ
Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 10:46
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιάννη Παγκαλιά
[email protected]

Πιέσεις στις τρεις κορυφαίες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο την Τρίτη με υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών κι ενώ η Ουάσιγκτον έχει απειλήσει με την επιβολή νέων δασμών στα οχήματα ευρωπαϊκής προέλευσης. Θετικοί εμφανίζονται οι επικεφαλής των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών σε περίπτωση όμως που η αμερικανική κυβέρνηση δεν επιβάλει δασμούς σε αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Ευρώπη, ενώ όπως ξεκαθάρισε χθες εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης οι συζητήσεις αυτές θα πρέπει να θεωρηθούν ότι διεξήχθησαν ανεξάρτητα από τις εμπορικές συνομιλίες Ε.Ε. - ΗΠΑ.

Περισσότερες επενδύσεις επί αμερικανικού εδάφους απαίτησε ο Αμερικανός πρόεδρος από τους CEO των Volkswagen και Daimler, Χέρμπερτ Ντις και Ντίτερ Ζέτσε αντίστοιχα και τον ανώτερο οικονομικό σύμβουλο της BMW, Νίκολας Πίτερ, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, του εμπορικού αντιπροσώπου Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και του οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου, Λάρι Κούντλοου. Τα στελέχη των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών απάντησαν στον Τραμπ ότι σχεδιάζουν να ενισχύσουν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ, προειδοποίησαν όμως ότι δεν θα είναι σε θέση να το πράξουν εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν νέους δασμούς στα αυτοκίνητα ευρωπαϊκής προέλευσης. 

Οι τρεις ηγέτες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν εργοστάσια παραγωγής στις ΗΠΑ, με τους εργαζόμενους να ανέρχονται συνολικά κοντά στις 200.000 και στις τρεις εγκαταστάσεις. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ε.Ε. ανέρχεται στα 65 δισ. δολ., με τα 30 δισ. να διατίθενται για τις εισαγωγές οχημάτων και ανταλλακτικών των Volkswagen, Daimler και BMW.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο CEO της VW αποκάλυψε ότι η γερμανική εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Ford στις ΗΠΑ, κατασκευάζοντας αυτοκίνητα στις εγκαταστάσεις της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Όπως ανέφερε ο Χέρμπερτ Ντις, «στις σκέψεις μας υπάρχει η προοπτική για τη δημιουργία δεύτερης μονάδας παραγωγής στις ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε σε αρκετά προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων και διαλόγου με τη Ford για να δημιουργήσουμε μία παγκόσμια συμμαχία, η οποία όμως παράλληλα θα τονώσει την αμερικανική βιομηχανία αυτοκινήτων». Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο εκτελεστικός πρόεδρος Μπιλ Φορντ ο νεότερος, λέγοντας ότι οι συζητήσεις με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία «βαίνουν καλώς».

Η BMW από την πλευρά της δήλωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει 600 εκατ. δολ. μέχρι το 2021, στο εργοστάσιό της στη Νότια Καρολίνα, για τα επόμενης γενιάς μοντέλα BMW Χ, δημιουργώντας παράλληλα 1.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο σύμβουλος για το εμπόριο του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο από τη μεριά του σε συνέντευξη στο Fox χθες δήλωσε πως πιστεύει πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, προσθέτοντας ότι «οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα έρχονταν για συζητήσεις εάν ο πρόεδρος δεν απειλούσε με την εφαρμογή δασμών». 

Το Βερολίνο πάντως χθες φρόντισε να ξεκαθαρίσει τη θέση του για τη συνάντηση της Τρίτης, τονίζοντας διά στόματος εκπροσώπου της κυβέρνησης ότι οι συνομιλίες αυτές σε καμία περίπτωση δεν έχουν να κάνουν με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ. 

Με ανακοίνωσή της η ένωση γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών VDA ανέφερε ότι οι συζητήσεις αυτές επικεντρώθηκαν στα σχέδια των εταιρειών για τις ΗΠΑ και δεν αφορούσαν εμπορικά ζητήματα.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα