Υπό πίεση το δολάριο, «εγκλωβισμένο» το ευρώ

Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 15:17
UPD:15:18
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Νέες πιέσεις ασκούνται στη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου, εν μέσω των ανησυχιών περί πιθανής ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποδόσεις των 2ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, σε μόλις λίγες ώρες, κατάφεραν να υπερβούν τις αποδόσεις των 5ετών ομολόγων, κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά την τελευταία 10ετία.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη ηχεί ως καμπανάκι κινδύνου στα αυτιά των επενδυτών, οι οποίοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επιβράδυνσης ή και ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος προσμετράει τη δυναμική του αμερικανικού νομίσματος έναντι των υπόλοιπων κύριων νομισμάτων, κινείται στα επίπεδα των 97,1 μονάδων.

Εκτός των ανησυχιών για την οικονομία των ΗΠΑ, στο καθοδικά σπιράλ του δολαρίου συμβάλλει και η πιθανότητα ολοκλήρωσης του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve.

Την ίδια ώρα, τηρώντας στάση αναμονής, το ευρώ ενισχύεται κατά 0,11% στο 1,1356 δολάρια, με υψηλό ημέρας το 1,1360 δολάριο.

Οι αναλυτές πάντως, θεωρούν ότι όσο παραμένει «ανοιχτό» το ιταλικό ζήτημα και οι ευρωσκεπτικιστές κερδίζουν έδαφος εν όψει των ευρω-εκλογών, το κοινό νόμισμα δύσκολα θα υπερβεί το στενό όριο του 1,12 - 1,16 δολαρίου.

Την ίδια ώρα, το ιαπωνικό γεν υποχωρεί στα 112,97 ανά δολάριο, χάνοντας ένα μέρος των χθεσινών κερδών, τα οποία αποδείχθηκαν τα υψηλότερα από τις 20 Ιουλίου.

Από το υψηλό τεσσάρων μηνών διολισθαίνει και το αυστραλιανό δολάριο, καθώς σήμερα καταγράφει μείωση κατά 0,7% έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα