Κίνα: Αρση του περιορισμού πώλησης μετοχών στο ευρύ κοινό

Δευτέρα, 08 Μαΐου 2006 10:36

ΗΡΕ τον μονοετή περιορισμό της πώλησης μετοχών στο ευρύ κοινό η Κίνα, δίνοντας την ευκαιρία στις εταιρείες να χρηματοδοτήσουν την επέκτασή τους σε μία οικονομία που αναπτύχθηκε με ρυθμό 10,2% το πρώτο τρίμηνο.

Οι εταιρείες πρέπει να πληρούν 34 κριτήρια για να μπορέσουν να πουλήσουν μετοχές, καθώς και κερδοφορία επί τρία συναπτά έτη, όπως και μερίσματα ίσα με το 20% των κερδών τους, σύφμωνα με χθεσινή ανακοίνωση της αρμόδιας αρχής κεφαλαιαγοράς της Κίνας, στο Web site της. Οι δημόσιες εγγραφές – ανέφερε – απαγορεύονται ακόμη.

Θέτοντας τέλος σε αυτήν την απαγόρευση, διευρύνεται η ευκαιρία για αύξηση του κεφαλαίου των εταιρειών, σε συνδυασμό με την αύξηση των αμοιβών των αναδόχων χρηματιστηριακών εταιρειών. Η Citic Securities Co., η μεγαλύτερη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο είπε σήμερα ότι θα πουλήσει 5 δισ. γιουάν (624 εκατ. δολ.) σε μετοχές στους επενδυτές.

Η κυβέρνηση της Κίνας, ανέστειλε τον περασμένο Μάϊο τις πωλήσεις μετοχών για να αποφύγει τον κορεσμό της προσφοράς μετοχών, καθώς επεδίωκε να καταστήσει μετοχές κρατικών εταιρειών πλέον των 200 δισ. δολ., πιο διαπραγματεύσιμες.

Ο δείκτης Shanghai Composite Index αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών, σε ποσοστό 3%, φθάνοντας στις 1484,2 μονάδες. Φέτος, έχει σημειώσει άνοδο 27%, μετά την υποχώρησή του στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ ετών το 2005.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα