Μικρού εύρους απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 14:41
UPD:14:47
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μικρού εύρους απώλειες καταγράφει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να υπερέχουν οριακά των αγοραστών, εν μέσω των ευρύτερων πιέσεων στις διεθνείς αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης, περίπου τρεις ώρες πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, υποχωρεί κατά 0,30% και διαμορφώνεται στις 654,98 μονάδες, με τον τζίρο να κυμαίνεται στα 18 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές κατάφεραν να βγάλουν αντιστάσεις στην περιοχή των 650 μονάδων, οδηγώντας την ελληνική αγορά -έστω και πρόσκαιρα- σε θετικό έδαφος, προτού υπαναχωρήσει εκ νέου.

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος «πρωταγωνίστησε» όλο το προηγούμενο διάστημα, παρουσιάζει ήπιες απώλειες της τάξης του 1%, καθώς η Eurobank διολισθαίνει κατά 3,40% και η Εθνική Τράπεζα κατά 1,15%. Από την πλευρά τους, Τρ. Πειραιώς και Alpha Bank εμφανίζουν μικρές διακυμάνσεις.

Στο ταμπλό ξεχωρίζει το «άλμα» της Lamda Development, η μετοχή της οποίας εκτινάσσεται άνω του 4,50%. Πέριξ του 3% παράλληλα, διαμορφώνεται η άνοδος για τις μετοχές των ΕΛΠΕ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Grivalia Properties συγκεντρώνει τις υψηλότερες πιέσεις, διολισθαίνοντας κοντά στο 2,50%. Από την πλευρά τους, οι μετοχές των ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 1%.

Τη Δευτέρα, το ελληνικό χρηματιστήριο έκανε το… ξέσπασμα που αναζητούσε εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί σε υψηλό δύο μηνών, καταγράφοντας μάλιστα τα μεγαλύτερη ημερήσια κέρδη των τελευταίων 30 μηνών.

Ως εκ τούτου, η σημερινή κάμψη, σε συνδυασμό με τις χθεσινές μικρού εύρους απώλειες, εντάσσεται στην προσπάθεια των επενδυτών να κατοχυρώσουν τα κέρδη και να ρευστοποιήσουν ένας μέρος αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, οι πιέσεις αποδίδονται και σε εξωγενείς παράγοντες, καθώς παρά την ευφορία της Δευτέρας, οι ανησυχίες για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας παραμένουν στο επίκεντρο, υπονομεύοντας το επενδυτικό κλίμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τρίτη, ο Dow Jones απώλεσε σχεδόν 800 μονάδες, συμπαρασύροντας σήμερα το πρωί τόσο τις ασιατικές, όσο και τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες παρουσιάζουν απώλειες της τάξης του 1%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα